Vårdpersonalens erfarenhet av att mata personer med demenssjukdom - en litteraturstudie
Hälsa och vårdvetenskapHealth and health scienceDemenssjukdomErfarenhetKvalitativInnehållsanalysLitteraturStudieMatningSärskiltBoendeVårdpersonal
Bakgrund: Personer som lever med demenssjukdom ökar runt om i världen. Den
förlängda medellivslängden gör att allt fler hinner insjukna i en
demenssjukdom. Antalet personer som lever med demenssjukdom på våra särskilda
boenden växer och kravet på att vårdpersonalen kan förstå sjukdomens yttringar
blir allt större. I matningssituationen uppstår ofta svårigheter för
vårdpersonalen, mycket beroende på svårigheterna med att kommunicera med den
sjuka personen. Syftet: Syftet med studien var att belysa vårdpersonalens
erfarenhet av att mata personer med demenssjukdom på särskilda boenden.
Metoden: Studien genomfördes som en litteraturstudie. I studien ingick åtta
vetenskapliga artiklar av kvalitativ design. Analysen utfördes som en
innehållsanalys. Resultat: Analysen resulterade i fem kategorier utformade sig.
Attityder till vårdtagaren, Att tolka tecken och signaler, Interaktion, Miljöns
betydelse för måltidssituationen och Vårdpersonalens strategier. Slutsats:
Vårdpersonalens erfarenhet av matningssituationen hos personer med
demenssjukdom visade sig vara kontaktsvårigheterna mellan vårdpersonal och
vårdtagare. Vårdpersonalen upplevde att det var svårt att förstå vårdtagarnas
signaler. Svårigheterna med kommunikationen minskades genom att vårdpersonalen
gavs mer tid tillsammans med de demenssjuka personerna. Det är således viktigt
att förstå att tidsaspekten har betydelse i matsituationen med personer med
demenssjukdom.