Sök:

Vad önskar chefen hos den nya chefen ? en studie om vilken betydelse chefer anser att kompetens har i rekryteringsprocesser.


Med vår kandidatuppsats, Vad önskar chefen hos den nya chefen ? en studie om vilken betydelse chefer anser att kompetens har i rekryteringsprocesser, vill vi undersöka hur rekryteringen går till i ett företag när man rekryterar in nya chefer. Syftet är att undersöka vilken betydelse begreppet kompetens tillskrivs av rekryterande chefer vid en chefsrekrytering. Skälet till varför vi intresserade oss för just detta var för att vi vill få en inblick i hur det går till i det utvalda företaget och varför de väljer att hantera sina chefsrekryteringar så som de gör. Men vi ville även undersöka vilka skillnader och likheter det finns mellan praktik och teori inom området samt kunna bidra med något nytt utifrån studien till forskningen. Vi har valt att använda oss av Bourdieus kapitalbegrepp; social och kulturellt kapital och Persson samt Herlitz social kompetens teorier som våra huvudteorier i uppsatsen. Vi har använt oss av kvalitativa semistrukturerade intervjuer som har utförts med chefer inom ett offentligt företag och vi valde att intervjua åtta respondenter som hade teamleader samt produktionschef tjänster. Urvalet av respondenterna skedde utifrån ett strategiskt urval. Vår studie visade att de utvalda cheferna som deltog, ansåg att kompetens kan vara i form av formell utbildning på en högre nivå, så som högskola och universitet och det framkom att denna typ av kompetens inte var särskilt relevant när de rekryterar in nya chefer. Resultaten som vi fick fram är att de nuvarande cheferna i företaget anser att kompetens i form av social kompetens och arbetserfarenhet har störst betydelse när man rekryterar in nya chefer till företaget.

Författare

Emy Le Basira Said

Lärosäte och institution

Högskolan i Borås/Institutionen för pedagogik (PED)

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..