Sök:

"Väck inte den björn som sover" En studie av omgivningens sexuell normer kring personer med intellektuella funktionsnedsättningar


Tidigare forskning visar att personer med intellektuella funktionsnedsättningar till viss grad är begränsade i deras sätt att uttrycka en sexuell identitet, på grund av begränsade nätverk. Det har också visats att personer med intellektuella funktionsnedsättningar som identifierar sig med en hbtq-läggning är mer utsatta för negativa fördomar och begränsande möjligheter. Syftet med denna studie är att se till hur personal och anhörigas egna sexuella normer påverkar personer med intellektuella funktionsnedsättningar och deras möjlighet att uttrycka en sexuell identitet. Empirin består av två fokusgrupper med personal som arbetar inom LSSverksamheten samt en fokusgrupp med chefer inom samma verksamhet. Tre individuella, semistrukturerade intervjuer har också genomförts med anhöriga till personer med intellektuella funktionsnedsättningar. Analys har gjorts utifrån Cripteorin (McRuer) och Den sexuella värdehierarkin (Rubin). Resultatet pekar på att omgivningen tror att personer med intellektuella funktionsnedsättningar omfattas av färre eller inga sexuella normer. Samtidigt menar de att de som identifierar sig med en hbtq-läggning riskerar att utsättas för ökad utsatthet, samt att det finns bristande kunskap och för få arbetsmetoder ute i verksamheterna.

Författare

Anna Lindvall

Lärosäte och institution

Malmö högskola/Hälsa och samhälle

Nivå:

"Masteruppsats". Självständigt arbete (examensarbete) om 30 högskolepoäng (med vissa undantag) utfört för att erhålla masterexamen.

Läs mer..