Sök:

Utveckling för samverkansprocesser - En jämförande studie om hur implementeringsstrategier i ett urbant utvecklingsprojekt påverkade verksamheternas utveckling


Idag startas många projekt kring samverkan men de implementeras sällan i verksamheterna och ger således ingen bestående förändring. Ledarskapskompetens i samband med implementering av organisationsförändring har visat sig vara av stor betydelse. Storstadssatsningen är ett samverkansprojekt och projektet Bärkraft är en del i Storstadssatsningen, vilken startades i Borås för att utveckla samverkan mellan verksamheter i Brämhults kommundel. Samverkan behandlas i teorin som att viktiga attribut för lyckad samverkan är att vilja, kunna och förstå. Andra aspekter är hur samverkan mellan verksamheter byggs upp kring olika kategorier. Studiens syfte är att jämföra hur chefer inom två organisationer upplever att projektet Bärkraft inverkat på deras verksamheter och vidare om denna utveckling har mynnat ut i samverkansprocesser mellan de deltagande organisationerna i projektet. Vi ämnar också undersöka medarbetarnas upplevelser av hur cheferna har påverkat utvecklingen i verksamheten och om de upplever att en samverkansprocess har etablerats mellan de deltagande organisationerna.Studiens metod har en kvalitativ ansats där nio intervjuer har genomförts med fyra chefer och fem medarbetare i två organisationer. Intervjuerna spelades in, skrevs ut ordagrant och analyserades enligt marginalmetoden för att tolka och förstå respondenternas utsagor. I resultat av chefernas intervjuer kan vi utläsa att skillnader i utveckling och samverkan berott på olika förutsättningar verksamheterna har haft och det har påverkat deras arbetssätt. Det finns i medarbetarnas upplevelser skiljda meningar om i vilken utsträckning utveckling och samverkan skett, dock framhålls det som att det i viss mån lett till utveckling samt samverkan. I diskussionen har vi kommit fram till att det har funnits olika utgångspunkter och förutsättningar för verksamheterna arbete med det fortsatta utvecklingsarbetet. Vidare anses detta haft en väsentlig betydelse för att olika arbetsmetoder utvecklas för att inom verksamheten kunna arbeta med utveckling och samverkan.

Författare

Malin Karlstrand Erik Larsson Andreas Nordström

Lärosäte och institution

Högskolan i Borås/Institutionen för pedagogik (PED)

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..