Sök:

Utvärdering av projektet ?Aktiva studenter 2012? fem månader efter avslutad intervention med fokus på nivå av motivation och dess faktorer

En enkätstudie


Hälsofrämjande arbete syftar till en hälsosammare livsstil för individen. En förutsättning för att uppnå det är att individen är motiverad. Motivation definieras som ?de faktorer hos individen som väcker, formar, och riktar beteendet mot olika mål?. Våren 2012 utfördes ett projekt vid namn ?Aktiva studenter 2012? som syftade till att få inaktiva studenter vid Luleå tekniska universitet mer aktiva och hälsosamma. Det har ännu inte utförts någon uppföljning av projektet. Det fattas således kunskap kring deltagarnas upplevelse av att ingå i en livsstilsintervention samt hur projektet har påverkat dem fem månader efter avslutat projekt. Syftet med studien var att utvärdera projektet ?Aktiva studenter 2012? med fokus på nivå av motivation och motivationsfaktorer för en hälsosam livsstil och fysisk aktivitet. För att utvärdera projektet ?Aktiva studenter 2012? utfördes en enkätundersökning. Enkäten skickades ut via post. Samtliga 20 stycken deltagare som ingick i projektet blev tillfrågade att delta och nio av dem besvarade enkäten. Fem månader efter avslutad intervention hade deltagarna samma genomsnittliga motivationsnivå till en hälsosam livsstil som då de avslutade projektet. Deltagarna ansåg att samtliga de komponenter som erbjöds i projektet bidrog till en hälsosam livsstil, dock var gratis träning och gruppträning de främst bidragande komponenterna. Samtliga deltagare ansåg att de hade en mer hälsosam livsstil fem månader efter avslutad intervention än då de påbörjade projektet. Deltagarnas fysiska aktivitetsnivå uppmättes till 3,6 timmar i veckan. Projektet ?Aktiva studenter 2012? bidrog till att deltagarna bibehöll en hög motivationsnivå till en hälsosam livsstil fem månader efter avslutat projekt.

Författare

Lina Cedertun Cajsa Svenler

Lärosäte och institution

Institutionen för hjälsovetenskap

Nivå:

"Uppsats för yrkesexamina på grundnivå". Självständigt arbete (examensarbete)om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla yrkesexamen på grundnivå.

Läs mer..