Sök:

Utvärdering av en bäckenbotten- och ryggkurs för kvinnor som fött barn och har graviditetsrelaterade bäckenbotten- och/eller ryggbesvär


Introduktion/bakgrund: Många kvinnor drabbas av graviditetsrelaterade bäckenbottenoch/eller ryggbesvär efter att de fött barn. Det finns studier som visar att stabilitetsträning har positiva effekter på upplevd livskvalitet, smärta och upplevd fysisk funktion. Men studierna som finns är få och evidensläget är i dagsläget lågt. Därför är det viktigt med ytterligare studier samt att utvärdera det arbete som fysioterapeuter bedriver. Syfte: Syftet med studien var att utvärdera en 10 veckors bäckenbotten- och ryggkurs hos kvinnor som fött barn och som hade graviditetsrelaterade bäckenbotten- och/eller ryggbesvär. Frågeställningar: Påverkar bäckenbotten- och ryggträning: 1) den upplevda livskvaliteten? 2) den fysiska aktivitetsnivån? 3) den upplevda fysiska funktionen? 4) smärtan? Metod: 10 kvinnor deltog i en bäckenbotten- och ryggkurs under 10 veckor vid åtta träningstillfällen våren 2015. Utvärderingsinstrument var: Rand-36, DRI och IPAQ. Resultat: Studien har ett externt bortfall på 40 %, det interna bortfallet var noll. Den genomsnittliga upplevda livskvaliten för hela gruppen ökade med cirka 15 %. En av kvinnorna upplevde en försämring av livskvaliteten. Den genomsnittliga fysiska aktivitetsnivån ökade vad gäller måttliga till mycket ansträngande aktiviteter. Fem av sex deltagare upplevde en förbättring av den fysiska aktivitetsnivån. 100 % av deltagarna upplevde en förbättring av den fysiska funktionen och den genomsnittliga förbättringen hos gruppen låg på 40 %. 50 % av deltagarna upplevde en minskad av smärta medan övriga 50 % visade på en ökning av smärtnivån. Underlaget i studien var för litet för att kunna uppnå statistisk signifikans. Konklusion: Utvärderingen av bäckenbotten- och ryggkursen visar på bra effekter vad gäller den upplevda livskvaliteten, denfysiska aktivitetsnivån och den upplevda fysiska funktionen.

Författare

Elina Lindfors

Lärosäte och institution

Luleå/Institutionen för hälsovetenskap

Nivå:

"Uppsats för yrkesexamina på grundnivå". Självständigt arbete (examensarbete)om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla yrkesexamen på grundnivå.

Läs mer..