Sök:

Ungdomsvåldets utveckling i de tre storstadslänen

En statistisk jämförelse av ungdomsvåldets utveckling, nivå och trend i Stockholms, Västra Götalands och Skåne län, samt Sverige i sin helhet mellan åren 1995 och 2008

Syftet med denna studie är att utifrån befintlig officiell kriminalstatistik, självdeklarationsundersökningen i årskurs nio, SCB:s Undersökning av levnadsförhållanden och Brå:s Nationella trygghetsundersökning belysa och jämföra ungdomsvåldets utveckling i Stockholms, Västra Götalands och Skåne län mellan åren 1995 och 2008 och sedan jämföra de resultaten med statistiken för hela Sverige. Resultatet av dessa statistiska data ämnar jag analysera, diskutera och problematisera utifrån tidigare forskning i ämnet, sambandet mellan alkohol och våld och urbaniseringens inverkan på, och samband med våldsbrott.De frågeställningar som studien är tänkt att besvara är följande:- Hur har ungdomsvåldet utvecklats i Stockholms, Västra Götalands och Skåne län mellan åren 1995 och 2008?- Hur ser denna utveckling ut i förhållande till statistiken gällande Sveriges riksnivå under samma period?- Vilka skillnader eller likheter går att finna dels mellan de tre länen och dels mellan länen och hela Sverige under nämnda period?Sammanfattningsvis tyder studiens resultat inte på någon ökning av antal våldsbrott som begås av ungdomar under perioden 1995-2008. Utsattheten för våld eller hot bland ungdomar ser inte heller ut att ha ökat under samma period. Dessa resultat gäller för samtliga län och även för hela Sverige. Vid de få tillfällen någon källa tyder på en viss uppåtgående trend, rör det sig oftast om en mer eller mindre försumbar sådan. Istället finns det data som indikerar en viss minskning av självrapporterat ungdomsvåld.Däremot verkar det som att samtliga storstadslän som studerats i studien och även Sverige som land, visar på ett ökande antal 15-20 åringar misstänkta för misshandel (inklusive grov sådan) sedan millennieskiftet. Det är dock tveksamt om detta indikerar någon verklig ökning av ungdomsvåldet. Dessutom ligger antalet för misshandel misstänkta 15-20 åringar per 10 000 på en lägre nivå år 2008 i både Stockholms och Västra Götalands län jämfört med år 1995.

Författare

Filip Hildeby Kellgren

Lärosäte och institution

Stockholms universitet/Kriminologiska institutionen

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..