Sök:

Tjejfritidsgård - varför då?

en studie om varför en tjejfritidsgård startas 2006, vad flickorna söker i en sådan verksamhet och hur den traditionella fritidsgårdsverksamheten påverkas


I denna uppsats har jag försökt belysa vad som legat till grund för att fatta ett beslut om att starta en riktad fritidsgårdsverksamhet bara för tjejer år 2006 i Borås. Jag har också velat studera vad som attraherar flickorna med verksamheten och om traditionell fritidsgårdsverksamhet i närområdet påverkats. För att få svar på dessa frågor har jag intervjuat politiker, tjänstemän och fritidsledare. Flickor som besöker Tjejgården och Göta fritidsgård har fått svara på en enkät och jag har som komplement också studerat en tidigare fritidsgårdsenkät som Borås Stad genomförde hösten 2006. I mitt resultat kommer jag fram till att Borås Stad både behövde tillgodose ett behov av verksamhet för tjejer och att man på detta sätt också ville förebygga eventuella framtida svårigheter hos målgruppen. Flickorna söker sig till verksamheten för att få en arena där man har kul och kan vara sig själv utan att behöva konkurrera med killarna. Påverkan på övrig traditionell fritidsgårdsverksamhet har i och med starten av Tjejgården börjat men för att få större genomslag måste Borås Stad klargöra om man har som målsättning att få en jämnare könsfördelning av besökarna på fritidsgårdarna.

Författare

Marie-Louise Bengtsson

Lärosäte och institution

Luleå/LTU Skellefteå

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..