Sök:

Tight och loose kontroll - En studie om svenska myndigheters budgetefterlevnad och huruvida samband föreligger med tight och loose kontroll


Syfte: Syftet med studien är att beskriva i vilken utsträckning statliga myndigheter efterlever sin finansiella budget och att analysera huruvida det finns ett samband mellan budgetefterlevnad och om myndigheterna upplever att de styrs med tight eller loose kontroll. Metod: Uppsatsen har ett deduktivt angreppssätt. De undersökningar som gjorts har skett genom ett kvantitativt tillvägagångssätt. Materialet analyseras genom statistisk bearbetning, kopplat till teorin. Materialet presenteras med tabeller och figurer. Teoretiska perspektiv:Studien baseras främst på Van der Stedes teori om tight och loose budgetkontroll, men även teorier om budget och ekonomistyrning behandlas i studien. Empiri: Empiri har insamlats genom en enkätundersökning och data från årsredovisningar hos svenska myndigheter. Studiens målpopulation består av samtliga myndigheter i Sverige som finansieras genom anslag från staten. Slutsatser: Myndigheterna efterlever sin finansiella budget i stor utsträckning. Majoriteten av myndigheterna anser att regeringen utövar relativ loose budgetkontroll. Den statistiska bearbetningen av det empiriska materialet har visat att vi inte med säkerhet kan uttala oss huruvida det finns ett samband eller ej mellan budgetefterlevnad och om myndigheterna upplever att de styrs med tight eller loose kontroll, då det genom tester påvisats signifikans, svag signifikans samt ingen signifikans.

Författare

Caroline Magnusson Sofie Messeter Mimmi Delbeck

Lärosäte och institution

Lunds universitet/Företagsekonomiska institutionen

Nivå:

"Magisteruppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla magisterexamen.

Läs mer..