Sök:

?Tiggarna på stan är bara skrapet på ytan? - En kvalitativ studie om föreställningar kring tiggeri inom det sociala arbetets fält.


Tiggeri är ett fenomen som upprör och berör. Syftet med vår studie var att undersöka vilka föreställningar om tiggeri som fenomen som fanns på det sociala arbetets fält. Utgångspunkten i vår uppsats var socialarbetare i Göteborg som i sitt arbete kommer i kontakt med utländska EU-medborgare som tigger. Våra frågeställningar var hur socialarbetarna beskriver vilka tiggarna är och hur deras situation ser ut, vilka orsaker de beskriver till tiggeri, om de anser tiggeri i Göteborg är ett problem och hur det i så fall bör åtgärdas. Vi ville också förstå vad som ligger bakom föreställningarna om tiggeri och hur föreställningarna påverkar arbetet på fältet. Respondenterna i vår undersökning var socialarbetare som arbetar i olika människobehandlande organisationer, som med myndighetsutövning, annan kommunal verksamhet och inom idéburen verksamhet. Vi använde oss av semistrukturerade kvalitativa intervjuer för att få en djupare förståelse av de föreställningar som fanns på fältet. Våra teoretiska utgångspunkter för analys av materialet var socialkonstruktivism, begreppen normer och kategoriseringar och nyinstitutionell teori. Vårt resultat visar att socialarbetarna har ganska gemensam föreställning kring vilka tiggarna i Göteborg är och hur deras situation ser ut, de är utländska EU-medborgare, främst romer och lever utsatt i Sverige. Att tiggeri beror på fattigdom och diskriminering av romer var de främsta orsakerna som beskrevs. Socialarbetarna såg tiggeri som ett fenomen med många problematiska dimensioner. Socialarbetarna beskrev mer skilda föreställningar kring hur tiggeri ska åtgärdas. De pekade främst på strukturella åtgärder och att EU har största ansvaret. Föreställningarna skiljer sig främst gällande vilket ansvar Sverige bör ta. Vi ser att det till viss del är ett konfliktfyllt organisatoriskt fält. Socialarbetarna använde sig också av kulturella förklaringar till tiggeri utifrån kategorisering av och föreställningar om romer som folkgrupp. Vi ser att socialarbetarna ska förhålla sig till normativt, regulativt och kognitivt tryck från olika håll och att arbetet med tiggeri styrs av en strävan att få legitimitet.

Författare

Anna-Clara Campbell Ellen Carp Samuelsson Lisa Konnebäck

Lärosäte och institution

Göteborgs universitet/Institutionen för socialt arbete

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..