Sök:

Tänkt om tillsatser - En kvalitativ studie om hur livsmedelstillsatser uppfattas


Livsmedelstillsatser är ämnen som används i maten för att uppnå bättre näringsvärde eller för att påverka konsistens, hållbarhet, smak eller färg. I media har tillsatser varit uppmärksammat och omdebatterat den senaste tiden, och ämnet framställs ofta som något negativt. Inte sällan menar media att tillsatser kan medföra ohälsa och försämrad livsmedelskvalitet. Den pågående debatten väckte vårt intresse för ämnet, och ledde till att vi ville undersöka människors inställningar till och uppfattningar om tillsatser. Vår avsikt var också att undersöka ifall utbildningsnivå påverkar människors tankar kring detta ämne.Undersökningen var av kvalitativ karaktär och genomfördes i form av fokuserade gruppintervjuer. De grupper som deltog i intervjuerna var bespisningspersonal, gymnasielärare inom hotell och restaurang samt läkarstudenter. Deltagarna, totalt sexton personer, hade därmed kompetens inom kost, livsmedel och/eller hälsa. Att ha förkunskaper inom dessa områden ansågs öka chanserna för att kunna bidra med mycket tankar och åsikter i diskussionerna.Resultatet visade att majoriteten av respondenterna förknippade livsmedelstillsatser med försämrad livsmedelskvalitet och i viss utsträckning med hälsorisker. Gruppen som var mest negativt inställd till tillsatser samt också uttryckte mest oro över tillsatser var bespisningspersonalen. Denna grupp representerade även den lägsta utbildningsnivån. Gymnasielärarna, med den mellersta utbildningsnivån, kände inte någon avsevärd oro, men de var däremot mycket kritiska till livsmedelsindustrins rådande användning av tillsatser. Läkarstudenterna, den grupp med högst utbildningsnivå, såg både positiva och negativa aspekter med tillsatser. De var inte speciellt oroliga för att tillsatsanvändande skulle påverka deras hälsa negativt, då de förlitade sig på att de ämnen som tillsätts i maten är kontrollerade och riskfria.

Författare

Kristina Sunebrand Maria Wiberg

Lärosäte och institution

Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..