Sök:

Tänker vi utanför lådan? En utvärdering av upplevelserna kring AMLS-utbildningen inom en Västsvensk ambulansorganisation


Ambulanssjukvården i Sverige är en föränderlig verksamhet som under de senaste åren inneburit utveckling från en ren tranportorganisation till något som kan jämställas med ett rullande sjukhus. Avancerad sjukvård erbjuds redan i hemmet och detta har succesivt höjt kraven för både den formella kompetensen hos vårdteamet men även den reella kompetensen att bedöma och behandla patienter med olika besvär. Förändringen har inneburit att ambulansverksamheten i många distrikt satsat stort på att vidareutbilda egen personal för att möta de rådande kraven. En av dessa satsningar är AMLS®, som innebär ett sätt att implementera strukturerat arbetssätt även för patienter med medicinska problem. Frågan kvarstår om denna satsning gett någon förändring i vårdteamets arbetssätt. Syftet med studien var att undersöka ambulanssjuksköterskors upplevelse av vårdbedömningar efter genomgången AMLS® kurs. Studien har genomförts med hjälp av semistrukturerade intervjuer där informanternas upplevelser av AMLS kursen har varit fokus. Resultatet visar på en följsamhet hos informanterna och en positiv inställning till utbildningskonceptet. De tillfrågade informanterna verkar anse att utbildningen tack vare sitt strukturerade format ger en kvalitetssäkring till patienten i form av en mer utförlig vårdbedömning. Informanterna verkar ha relativt samlad bild över konceptutbildningens ?amerikaanpassning? och hur denna kanske inte riktigt är anpassad till den studerade verksamhetens patientunderlag. Samtliga informanter presenterade även synpunkter härrörande behovet av ett samlat dokumentationsunderlag anpassat till konceptet för att undvika informationsförlust. Informanterna var också positiva till den breda satsningen där även mottagande enhet genomgått samma konceptutbildning, vilket bildar en logisk linje för patienten att följa.

Författare

Anders Stensby

Lärosäte och institution

Högskolan i Borås/Institutionen för Vårdvetenskap (VHB)

Nivå:

"Magisteruppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla magisterexamen.

Läs mer..