Sök:

Sylvie Ekstål Lundstedt och Ulrika Magnusson En studie kring informations- och dokumentationsutbyte vid övergång mellan år fem och sex i grundskolan

? att överlämna och ta emot information och dokumentation


Utifrån vårt formulerade syfte har vi undersökt vilken dokumentation och information somöverförs och under vilka former den överlämnas när elever byter skola. Vi har även avsettsynliggöra pedagogers tankar kring dokumentation och information samt formerna föröverlämningen.Den information och dokumentation som förs vidare och den information och dokumentationsom önskas av mottagande skola överensstämmer till största delen. Resultatet kansammanfattas med att överlämnande och mottagande personal i stort är eniga om att IUP medskriftliga omdömen och åtgärdsprogram är dokumentationsformer som alltid används. Man äräven överens om att muntlig information är viktig vid överlämningen. Det finns dock vissskillnad i synen på dokumentationens och informationens relevans mellan överlämnande ochmottagande lärare.Formerna för överlämnandet visar större diskrepanser mellan överlämnande skolors ochmottagande skolas uppfattningar. Det verkar som om strukturen för överlämningsprocedurenförändras från år till år. Några anger att klasslärare/mentor, rektor och specialpedagog deltaroch andra anger att endast rektorer och specialpedagoger deltar. Man är eniga om attöverlämningskonferenserna sker på mottagande skola men kan vara av olika åsikt om var denborde ske. Det går ej att finna något regelverk som styr formerna vare sig på nationell ellerkommunal nivå, utan det är upp till varje skoldistrikt eller ett antal rektorer inom ettskolområde att skapa strukturen för överlämningen.En önskan om ökad tydlighet kring överlämning uttrycks där pedagogernas tankar efterfrågas.Elevers lärande ses som det primära i den elevinformation som överlämnas och med stöd avaktuell forskning bör informationen och dokumentationen vid överlämningar främja godaförutsättningar för elever som byter skola mellan år fem och sex.För att förbättra strukturen kring överlämningsförfarandet bör tydliga riktlinjer som anger enhållbar struktur utarbetas av ledningen i samarbete med pedagogerna på berörda skolor.Ledningen bör säkerställa att överlämningsformerna blir formella och utgår från aktuellforskning om elevers lärandeprocess, våra styrdokument och pedagogers beprövadeerfarenhet.

Författare

Sylvie Ekstål Lundstedt Ulrika Magnusson

Lärosäte och institution

Umeå universitet/Barn- och ungdomspedagogik, specialpedagogik och vägledning (BUSV)

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..