Sök:

Studie av ett alternativt styrdon och traditionell datormus med avseende på muskulär belastning och upplevd ansträngning


I avseende att minska de muskuloskeletala besvären i samband med datoranvändning har alternativa styrdon presenterats på marknaden. Kunskapen om konsekvenserna av att använda dessa styrdon är dock bristfällig. Syftet med denna studie var att mäta muskulär aktivitet samt upplevd ansträngning vid arbete med traditionell datormus och Rollermouse. Elva frivilliga kontorsarbetare genomförde en standardiserad textredigering. Muskulär aktivitet mättes med EMG i en underarmsmuskel samt i tre skuldermuskler. Upplevd ansträngning skattades med tre frågeformulär, besvär från rörelseorganen, Borg´s Cr-10 skala samt skattning av komfort. Resultatet visade att arbete med Rollermouse gav en signifikant lägre muskelaktivitet i M.trapezius, pars decendens, dexter samt M. deltoideus, anteriora delen, dexter Vi fann ingen korrelation mellan den skattade ansträngningen enligt Borg´s skala och EMG resultaten. Majoriteten av försökspersonerna upplevde komforten högre vid användning av Rollermouse. Studiens resultat visar att Rollermouse är ett lämpligt alternativ till traditionell datormus.

Författare

Anders Davidsson Ulf Fastesson

Lärosäte och institution

Luleå/Hälsovetenskap

Nivå:

"Uppsats för yrkesexamina på grundnivå". Självständigt arbete (examensarbete)om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla yrkesexamen på grundnivå.

Läs mer..