Sök:

Spelar kvinnor roll? En kvantitativ undersökning om huruvida andelen kvinnor i kommunfullmäktige påverkar kvalitén i barnomsorgen


Studien syftar till att pröva teorin om närvarons politik utifrån en svensk, kommunal, kontext. Uppsatsen kommer därför att undersöka huruvida en ökad andel kvinnor i politiken ger effekt på det politiska utfallet. Teorin om närvarons politik menar att kvinnliga politiker är mer lämpade att representera kvinnor då de delar liknande erfarenheter med dem och på så sätt antas dela samma politiska intressen.Ett av de politiska områden, som lyfts fram av teorin, som ett särskilt politiskt område där kvinnor antas ha gemensamma intressen är barnomsorg. Uppsatsen kommer därför att studera sambandet mellan andel kvinnor i kommunfullmäktige och kvalitén i barnomsorgen. Detta görs genom en kvantitativ, statistisk, jämförelse av Sveriges 290 kommuner där korrelationen mellan variablerna undersöks.Resultatet av studien visar att det inte finns något kausalt samband mellan andel kvinnor i kommunfullmäktige och kvalitén i barnomsorgen. Teorin om närvarons politik kan inte förklara den variation i kvalité som finns bland kommunernas barnomsorg. Detta kan innebära att teorin är att anses som försvagad, men en mer trolig förklaring till uppsatsens nollresultat är barnomsorgens starka politiska ställning i Sverige. En ställning som kan ha lett till att kvinnors effekt på just detta område har, med tiden, försvunnit då även manliga politiker har anammat vikten av en god barnomsorg.

Författare

Hadi Ala

Lärosäte och institution

Göteborgs universitet/Statsvetenskapliga institutionen

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..