Sök:

Småföretagare i gastronomisk samverkan - en studie om hur entreprenörer i ett affärsnätverk skapar samverkan och upplevelser med mat som verktyg


Syfte: Vårt syfte är att analysera hur småföretagare kan skapa samverkan och upplevelse med mat som gemensam nämnare. För att kunna uppfylla vårt syfte har vi valt att studera ett specifikt fall, Gastronomins Trädgård, en del av det kvinnliga affärsnätverket Tankens Trädgård på Bjärehalvön.Frågeställning: Vilka hinder och möjligheter finns för småproducenter i ett affärsnätverk gällande marknadsföring? Hur kan småproducenter skapa upplevelser med mat och lokal förankring som redskap?Metod: Det empiriska tillvägagångssätt vi har valt att använda oss av är en blandad undersökningsmetod i form av observationer och kvalitativa djupintervjuer. Det empiriska materialet innefattar fem observationer och tio djupintervjuer samt en gruppintervju. I det teoretiska tillvägagångssättet har vi valt att använda oss av följande analytiska verktyg; nätverksteori och diskursteori, vilka utgör grundpelarna i uppsatsen.Analys: För att klargöra att tidigare forskning kring nätverk, marknadsföring och upplevelse inte på ett tillfredsställande sätt kan påvisa att det finns en påtaglig koppling mellan skapandet av upplevelser genom affärsnätverk, presenteras en genomgång av litteratur inom ämnena. Litteraturen redovisas i två block, nätverk och upplevelse vilka vävs samman med det empiriska materialet från intervjuer och observationer.Resultat: Utifrån vår teoretiska och empiriska bakgrund har vi kommit fram till att sambandet mellan företag i nätverk och skapandet av upplevelser bör uppmärksammas mer på akademisk nivå. Det är ett fenomen som bidrar till att bevara, använda och utveckla kulturarvet i en region. Att använda lokal mat som verktyg i marknadsföringen av en plats är positivt, då begrepp som genuinitet och kvalitet tilltalar människor.

Författare

Johanna Lennartson Jenny Wenzel Cecilia Ydström

Lärosäte och institution

Lunds universitet/Institutionen för Service Management och tjänstevetenskap

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..