Sök:

Sjuksköterskors erfarenheter av kommunikationens betydelse för att främja en trygg relation till patienter i palliativ hemsjukvård


Kommunikation är en viktig faktor för att främja en trygg relation. Palliativ omvårdnad ställer höga krav på sjuksköterskors kommunikativa färdigheter. Syftet med denna studie var att beskriva sjuksköterskors erfarenheter av kommunikationens betydelse för att främja en trygg relation till patienter i palliativ hemsjukvård. Data samlades in genom två fokusgruppsintervjuer med totalt nio distriktsskötskor och sjuksköterskor i norra Sverige. Analys av fokusgruppsintervjuer genomfördes med en tematisk innehållsanalys. Denna analys resulterade i ett tema: Att vara närvarande i mötet vilken innefattar tre kategorier: Att försöka nå en delad förståelse genom ärlighet och information, Att lyssna in behov och önskemål, Att skapa tillit genom att vara tillgänglig och ödmjuk. I resultatet framkom att en ömsesidig tillit och en trygg relation kunde byggas när sjuksköterskor var närvarande i mötet med patienter. Ärlighet och tydlig information har en stor betydelse i palliativ vård. Sjuksköterskor uppfyller patienters behov och önskemål genom att bland annat läsa av patienters kroppsspråk med hjälp av sin kliniska blick. Sjuksköterskor använde sig av både verbal och icke-verbal kommunikation för att främja en trygg relation med patienter. Sjuksköterskor visade sig tillgänglig via sitt kroppsspråk och att de fanns till hands för patienter. Sjuksköterskor var ödmjuk och respektfull i mötet med patienter för att främja en trygg relation med patienter. Kommunikation är ett betydelsefullt redskap för att främja en trygg relation i syfte att på bästa sätt hjälpa patienter att leva så gott som möjligt inom palliativ vård. När den verbala och icke-verbala kommunikationen kombineras kan sjuksköterskor få fram patienters uppriktiga budskap därmed främja en trygg relation. Denne studie kan bidra till ökade förutsättningar för en god kommunikation mellan sjuksköterskor och patienter i palliativ hemsjukvård.

Författare

Ashley Öhman Jenny Törnqvist

Lärosäte och institution

Institutionen för hälsovetenskap

Nivå:

"Magisteruppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla magisterexamen.