Sök:

Sjuksköterskors attityder till handskar. En empirisk studie om att använda handskar i vården där det kan förekomma risk för blodsmitta.


Sjuksköterskor har flera arbetsuppgifter som innebär en möjlig kontakt med patienters blod och risk för en blodsmitta. Enligt föreskrifter från Arbetsstyrelsen ska handskar användas av vårdpersonal för att förebygga smitta. Trots dessa föreskrifter varierar användningen av handskar bland sjuksköterskor. Syftet med denna studie var att undersöka sjuksköterskors attityder till att använda handskar i vården där risk för blodsmitta kan förekomma. En empirisk studie med kvalitativ ansats genomfördes. Datainsamlingen skedde med hjälp av sju enskilda intervjuer med legitimerade sjuksköterskor. Analysmetod som användes var inspirerad av innehållsanalys. Genom analys identifierades fyra kategorier: Intryck av bakomliggande omständigheter, Intryck av medvetenhet, Intryck av förförståelse samt Intryck av trygghet. Kategorierna bildade tillsammans huvudkategorin Influenser till attityder. Resultatet visade att sjuksköterskors attityder till att använda handskar är något som utvecklas med tiden och påverkas av åtskilliga faktorer.

Författare

Renata Gardner Kristina Mirkoska

Lärosäte och institution

Malmö högskola/Hälsa och samhälle

Nivå:

"Uppsats för yrkesexamina på grundnivå". Självständigt arbete (examensarbete)om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla yrkesexamen på grundnivå.

Läs mer..