Sök:

Sjuksköterskans förmåga att uppmärksamma och åtgärda malnutrition hos äldre


Det är sjuksköterskans ansvarsområde att uppmärksamma, förebygga och behandla malnutrition. Ädelreformen, där ansvaret för äldre vårdtagare har flyttats från landstingsnivå till kommunnivå, har bland annat inneburit att tillgången till sjuksköterskor i hemsjukvården är liten i förhållande till antal vårdtagare. Detta tillsammans med låg kunskapsnivå om nutrition hos omvårdnadspersonalen om nutrition samtidigt med stor vårdtyngd, har lett till att brister i omvårdnaden inom nutrition kan fortgå en längre tid innan de uppdagas. Syftet var att undersöka sjuksköterskans förmåga att uppmärksamma och åtgärda malnutrition hos äldre vårdtagare inom hemsjukvården och särskilt boende. En litteraturstudie med 20 vetenskapliga artiklar utfördes. Kunskapen om nutrition är överlag låg bland sjuksköterskor och övrig omvårdnadspersonal, bara en liten del av omvårdnadspersonalen kände till metoder för nutritionsbedömning och ännu färre använde nutritionsbedömningen i praktiken. Det individuella energibehovet för de äldre i studierna tillgodosågs inte i de flesta fall men ökat näringsintag med näringsberikad mat eller näringsdryck hade en positiv effekt för att motverka malnutrition. Vidare forskning om svenska förhållanden, där kunskapen hos omvårdnadspersonalen inventeras, skulle vara relevant för vidare utveckling av hemsjukvården.

Författare

Elisabet Andersson Helena Jönsson

Lärosäte och institution

Högskolan i Halmstad/Sektionen för hälsa och samhälle (HOS)

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..