Sök:

Siktet mot en hållbar stadsutveckling

en undersökning av begreppet hållbar stadsutveckling och en analys av hur arbetet med detta bedrivs i projektet Smaragden, Rosendal


På grund av den urbanisering som sker i världen idag har förtätning börjat prägla stora städers utformning. För att bygga en stad som klarar av förändringar och som är attraktiv för människorna som bor där krävs det att den är hållbar. Syftet med kandidatarbetet är att tydliggöra problematiken kring begreppet hållbar stadsutveckling och undersöka hur arbetet med hållbar stadsutveckling bedrivs i byggnadsprojektet Smaragden i Rosendal. En granskning av dokument från Uppsala kommun tydliggjorde Uppsala kommuns målsättning kring en hållbar stadsutveckling. Intervjuer genomfördes med beställaren för projektet, Rosendal Fastigheter, och arkitektbyrån Christensen & Co. Metoderna bidrog med svar till frågeställningen hur aktörerna har arbetat med hållbar stadsutveckling i projektet Smaragden med hänsyn till Uppsala kommuns riktlinjer. Resultatet från dokumentgranskningen och intervjuerna bearbetades i en analys. Viktiga resultat från intervjuer visar att hållbar stadsutveckling inte har konkretiserats i detta projekt. Båda aktörerna har delvis utgått från Uppsala kommuns hållbarhetspolicy men mest efter egen erfarenhet och intuition. Vi har kommit fram till tre slutsatser som är viktiga för arbetet med hållbar stadsutveckling. Dessa slutsatser är att ha ett helhetsperspektiv och samverkan mellan aktörer, utforma konkretiserade riktlinjer samt politiska åtgärder. Begreppet hållbar stadsutveckling är svårdefinierat och medför därför svårigheter när det ska användas rent praktiskt.

Författare

Petronella Magnusson Selma Broström

Lärosäte och institution

SLU/Dept. of Urban and Rural Development

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..