Sök:

?Såna som mig får inte du tag på?

-Vilka faktorer är viktiga för att personer med intellektuell funktionsnedsättning ska erhålla en anställning på den öppna arbetsmarknaden?


Syftet med denna studie var att undersöka vilka faktorer som är betydelsefulla för att stödja personer med intellektuell funktionsnedsättning i att erhålla anställning. Fem personal som stödjer personer med intellektuell funktionsnedsättning i processen att erhålla anställning samt fyra personer som tar emot stöd avseende detta har intervjuats. Materialet har bearbetats utifrån en induktiv tematisk analysmetod med empowerment som teoretisk ansats. Huvudresultatet visade att det var viktigt att genomföra individuellt anpassad kartläggning samt stödja utifrån motivation. Handledaren bör arbeta med inkludering, ta parti för personer med intellektuell funktionsnedsättning, utveckla personens förmågor och självmedvetenhet. Att vänja samhället vid dessa personer samt att bidra med positiva förväntningar framkom också som viktigt. Slutsatsen är att ett empowermentarbete är framgångsrikt för att hjälpa personer med intellektuell funktionsnedsättning att erhålla arbete samt vid behov erbjuda fortsatt handledningsstöd för att hjälpa intellektuellt funktionsnedsatta att också behålla arbetet.

Författare

Sara Östlund Carina Andersson

Lärosäte och institution

Högskolan i Gävle/Avdelningen för socialt arbete och psykologi

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..