Sök:

Sambanden mellan kroppsnöjdhet, självobjektifiering, självkänsla och träningsvanor hos män och kvinnor som tränar på gym

Syftete med denna studie var att ta reda på om det finns samband mellan gymanvändares kroppsnöjdhet, självobjektifiering, självkänsla och träningsvanor och om sambanden skiljer sig beroende på kön. I studien deltog 64 män och 46 kvinnor. Det framgick att varken självobjektifiering, kroppsnöjdhet eller självkänsla signifikant korrelerade med träningsvanor (träningsmängd). Vidare visades att ju högre självobjektifiering som rapporterades desto lägre var kroppsnöjdheten och att ju högre självkänslan skattades desto mindre var självobjektifieringen. Hög självkänsla var dessutom förknippad med hög kroppsnöjdhet. Graden av kroppsnöjdhet skilde sig dock mellan könen då männen var mer nöjda med sina kroppar. Slutligen framkom ett negativt samband mella självobjektifiering och kroppsnöjdhet hos männen, som inte fanns hos kvinnorna. Ju högre grad av självobjektifiering som fanns hos männen, desto mindre nöjda var de med sina kroppar.

Författare

Fredrik Lundin

Lärosäte och institution

Stockholms universitet/Psykologiska institutionen

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..