Risken för kolorektal cancer i förhållande till kostmönster, fysisk aktivitet och BMI i sydöstra Sverige
Analys av data från en fall-kontrollstudie
Colorectal cancerDietPhysical activityBMIMarkov Chain Monte CarloImputationFactor analysisLogistic regressionOdds ratioEpidemiologyKolorektal cancerKostmönsterFysisk aktivitetBMIMarkov Chain Monte CarloImputeringFaktoranalysLogistisk regressionOddskvoterEpidemiologi
Bakgrund: Tidigare studier har identifierat flera riskfaktorer, såsom kost, fysisk aktivitet och BMI, gällande kolorektal cancer. Att analysera kost utifrån kostmönster istället för enskilda livsmedel har visat sig vara effektivt för att undersöka risker för kolorektal cancer. Datamaterial samlades in med hjälp av en fall-kontroll studie med 257 fall och 805 kontroller.Syfte: Identifiera faktorer som ger en höjd eller sänkt risk för kolorektal cancer utifrån områdena kost, fysisk aktivitet och BMI.Metod: Faktoranalys användes för att upptäcka kostmönster. Logistisk regression användes för att skatta oddskvoter och 95 % konfidensintervall.Resultat: Tio stycken kostmönster erhölls från faktoranalysen. Kostmönstren ?Läsk, juice och mjölkprodukter? (OR=1,288; ORQ4=2,159), ?Te, men inte kaffe?(OR=1,228; ORQ3=1,891; ORQ4=1,668) och ?Fågel, rött kött och fisk?( ORQ4=1,724) gav alla en ökad risk. Däremot visade kostmönstret ?Mat från säd och ost?( ORQ2=0,546; ORQ4=0,592) en minskad risk. BMI för tio år sedan (OR=1,079; ORÖvervikt=1,491; ORFetma=2,260) identifierades som en riskfaktor. Att arbeta inom stillasittande (OR=0,975; OR>15 år=0,517) och mellanaktiva (OR=0,977; OR6-10 år=0,497;OR>15 år=0,565) yrken visade på en minskad risk.Slutsats: Flera kostmönster visade sig vara riskfaktorer, detta gäller även BMI för tio år sedan. Kostmönstret ?Mat från säd och ost? och att arbeta i fysiskt lätta till medeltunga yrken visade sig vara skyddande faktorer.