Sök:

Risk för undernäring samt förebyggande åtgärder hos personer i särskilda boenden ? kvalitetsregisterdata


Syftet var att beskriva förekomst av risk för eller undernäring samt vanligast insatta och typav förebyggande åtgärder bland personer i särskilt boende samt att undersöka om det fannsskillnader i förekomst av risk för eller undernäring hos personer med neuropsykologiskaproblem jämfört med personer utan sådana problem. Studien hade en beskrivande ochjämförande design med kvantitativ ansats. Datat inhämtades från kvalitetsregistret Senioralert. Deltagarna i studien utgjordes av 341 personer från en kommun i Mellansverige.Resultatet visade att 41,9 % hade risk för eller var undernärda enligt MNA-SF. BMI <22poäng hade 23,5 %. Under de senaste tre månaderna hade 21,5 % gått ner i vikt, 12,3 % hade minskat sitt födointag och neuropsykologiska problem som lätt förvirring/demens hade 49,3% medan 18,8% hade svår förvirring/demens eller depression. Lätt till svår förvirring/demens eller depression medförde signifikant högre risk för att drabbas av undernäring eller att de var undernärda. De vanligaste förebyggande åtgärderna var att skapa en trevlig måltidsmiljö, minska nattfastan, ge mellanmål och berika maten.

Författare

Ulrika Jansson

Lärosäte och institution

Högskolan i Gävle/Avdelningen för hälso- och vårdvetenskap

Nivå:

"Magisteruppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla magisterexamen.

Läs mer..