Sök:

Redovisningens roll i finanskrisen - Har redovisningen påverkat finanskrisen och kommer den framtida redovisningen påverkas av finanskrisen?


Det kan finnas flera orsaker till krisen som den globala finansmarknaden upplever idag. Orsaker som nämnts är bristfällig riskhantering och alltför komplexa finansiella instrument. Vissa anser att redovisningen spelar en betydande roll i finanskrisen. De menar att det saknas transparens i redovisningen, vilket bland annat gör att det inte går att utläsa vilken risk ett företag är exponerat för. Uppsatsen syftar till att undersöka huruvida det finns ett samband mellan redovisning och den aktuella finanskrisen. Syftet är även att undersöka om den framtida redovisningen kommer att påverkas av finanskrisen. Datainsamlingen sker genom intervjuer med såväl företag som redovisningsexperter. I slutsatsen konstateras att det råder delade meningar angående redovisningens inverkan på finanskrisens uppkomst, däremot kan det av analysen utläsas att redovisningen har haft en viss påverkan på finanskrisens vidare förlopp. Det är högst troligt att regelverken kommer att ändras till följd av finanskrisen.

Författare

Karin Petersson Charlotta Granström Andreas Pålsson

Lärosäte och institution

Lunds universitet/Företagsekonomiska institutionen

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..