Sök:

Plock och pack på ett läkemedelsdistribuerande företag En heuristisk metod för att bestämma optimal plock- och packlösning.

För företag inom logistik och lager är kostnadseffektiva och pålitliga logistiklösningar viktiga faktorer. Inleverans till lager, plock från lagerhylla, pack till kolli samt leverans till slutkund är exempel på logistiska aktiviteter och ständigt pågår förbättringsarbeten för att kostnadsoptimera och säkerställa att rätt artikel lagras, plockas och levereras på ett säkert och optimalt sätt.Denna examensrapport redovisar en heuristisk metod för att kostnadseffektivt och säkert plocka och packa läkemedel. Systemlösningen för metoden är implementerad och i drift på två av KD Pharmas läkemedelslager i Sverige. Metoden kan härledas från två klassiska, datalogiska problem som var för sig är lösbara med kända algoritmer men som i kombination är ett komplext problem som endast ger lösningar genom iterativa metoder. I akademiska sammanhang brukar dessa två problem kallas ?Traveling Salesman? respektive ?Binpacking?, det vill säga problemlösningar som syftar till att finna kortast väg genom ett nodnät och effektivt packa stycken i boxar. Översatt till KD:s verksamhet som är lagerföring och distribution av läkemedel; att finna en kort plockväg genom lagret och packa effektivt för att minimera antal kollin och därmed distributionskostnad.Metoden har fått projektnamnet ?Iterativ prövning efter bästa backuppdelning?. Grundidén är att indela lagret i mindre lagerområden och upprepade gånger pröva att optimalt fylla transportbackar med läkemedel strikt efter bästa plockordning inom ett eller flera lagerområden. Efter varje prövad backuppdelning analyseras resultatet och de backar som blivit dåligt fyllda får genomgå en ny backuppdelning, denna gång med andra lagerområden, dvs. andra läkemedel. Proceduren upprepas och flera backuppdelningar prövas tills uppsatta optimerings -nivåer och -villkor uppnåtts (termineringsvilkor). Efter avslutad backuppdelningsiteration analyseras samtliga gjorda backuppdelningar och den bästa, det vill säga den backuppdelningen som givit minst antal backar som resultat, väljs som plock- och packlösning.

Författare

Stefan Staxäng

Lärosäte och institution

Göteborgs universitet/Institutionen för data- och informationsteknik

Nivå:

"Masteruppsats". Självständigt arbete (examensarbete) om 30 högskolepoäng (med vissa undantag) utfört för att erhålla masterexamen.

Läs mer..