Sök:

Påverkar tillskott av vitamin D insulinkänslighet, -sekretion eller resistens hos personer med eller med ökad risk för typ 2-Diabetes?


Både typ 2-diabetes och D-vitamin brist ökar hos världens befolkning och ett samband mellan förekomsten av dem båda har setts i olika studier. Typ 2-diabetes ger en minskad känslighet för insulin samt en ökad resistens där cellerna svarar dåligt på insulinet. Med tiden tröttas de insulinproducerande ?-cellerna ut och sekretionen avtar. Vitamin D bildas ur 7-dehydrokolesterol i hudens celler vid UV-ljusbestrålning eller tas upp från födan. Vitamin D har många funktioner, bland annat att genom att det uppreglerar insulinreceptorer, ökar kalciumupptag och hämmar inflammationer. Syftet med denna studie var att undersöka hur tillskott av vitamin D påverkar sekretion av insulin samt känsligheten och resistensen för insulin, hos personer med typ 2-diabetes eller med ökad risk att drabbas av sjukdomen. Studien gjordes som en litteraturstudie där studier söktes på PubMed via Linnéuniversitetets bibliotek. Studierna skilde sig åt då det gällde både längd på behandling och dos av vitamin D, vilket gjorde det svårt att tydligt se om D-vitamintillägg påverkar de olika faktorerna. Dock verkar det finnas ett samband mellan halten 25(OH)D och insulinkänslighet samt insulinresistens. När halten 25(OH)D i blodet ligger på en nivå runt 60 ng/ml påverkas känsligheten och resistensen positivt. Sekretion av insulin påverkas mindre av enbart D-vitamintillskott, då detta är en kalciumberoende process. Fler studier behövs där deltagarna är fler och studietiden längre för att klargöra effekten av vitamin D på insulinkänslighet, insulinsekretion och insulinresistens. 

Författare

Angelica Kempe

Lärosäte och institution

Linnéuniversitetet/Institutionen för kemi och biomedicin (KOB)

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..