Sök:

Ordlistanvändning i skolan Om elevers bruk av och kunskap om samt lärares attityder till svenska ordlistor i grundskolans senare år.


Den här uppsatsen undersöker elevers användning av och kunskap om svenska ordlistor samtlärares inställning till ordlistor. Uppsatsen bygger på en undersökning utifrån en enkät, ett testsom en klass i år sex, åtta och nio har genomfört samt intervjuer med de olika klassernassvensklärare. Enkäten visar att eleverna använder ordlistor sällan men att de fått undervisningom ordlistor vilken de flesta anser vara tillräcklig. Testet tar sin utgångspunkt i en allmän del,en del baserad på Libers Stora Ordlista samt en del baserad på Svenska Akademiens ordlista.Resultatet pekar på att eleverna kan hantera ordlistors mest elementära element. Resultatetskiftar däremot bland de mer specifika delarna två och tre på testet. De intervjuade lärarnasinställning till ordlistor är att de behövs i skolan och att lärarna använder dem som ettnaturligt inslag i undervisningen. Analysen och diskussion tar sin utgångspunkt i de resultatsom enkäten, testet och intervjuerna har genererat.

Författare

Mina Flood Bolneset

Lärosäte och institution

Göteborgs universitet/Institutionen för svenska språket

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..