Sök:

Odlingens betydelse för laktobacillers hälsoegenskaper i surdeg.


När man bakar ett surdegs bröd är det viktigt att hålla degens egenskaper konstanta så att de inte ändras från dag till dag. Detta går att underlätta genom att använda sig av en starterkultur. Beroende på vilken kultur man använder sig av får degen dess unika egenskaper. Man kan till exempel använda sig av en bakteriocinproducerande bakteriekultur som stabiliserar degen.I detta examensarbete försöktes tillväxten av Lactobacillus gasseri 42 att optimeras. L. gasseri 42 är en bakterie som tycks producera en hämmande substans, troligen ett bakteriocin. 15 fermentorodlingar med olika parameterinställningar gjordes för att försöka finna de optimala förhållandena.

Författare

Elena Engberg

Lärosäte och institution

Lunds universitet/LTH Ingenjörshögskolan (program)

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..