Sök:

Nyutbildade sjuksköterskors upplevelser av sin första tid i yrket samt om utbildningen upplevs ge en tillräcklig förberedelse

en intervjustudie


Syfte: Undersöka hur nyutexaminerade sjuksköterskor upplever sin första yrkesverksamma tid och om utbildningen upplevs ge en tillräcklig förberedelse inför yrket.Metod: En deskriptiv kvalitativ studie. Åtta sjuksköterskor som arbetat mellan åtta och 18 månader på en medicinsk avdelning intervjuades med semistrukturerade frågor. Alla var kvinnor och i åldrarna 24-36 år. Analysmetoden som användes var kvalitativ innehållsanalys.Resultat: Det upplevs som en stor omställning att börja arbeta som sjuksköterska. Det var mycket nytt att lära och de upplevde yrket som ansvarsfullt, vilket kunde kännas skrämmande. Successivt upplevde de att de blev tryggare i sin roll. Upplevelser av skräck och osäkerhet inför att börja arbeta var vanliga men arbetskamraterna upplevdes vara ett stort stöd. Att börja arbeta möttes med blandade känslor och den grundläggande omvårdnaden upplevdes vara det lättaste. Det som upplevdes vara mest relevant från utbildningen var kurserna med medicinskt innehåll inklusive den verksamhetsförlagda utbildningen. Det sjuksköterskorna upplevde var mindre relevant i utbildningen var den vetenskapliga metodiken samt pedagogikkurserna.Slutsats: Det kan upplevas vara en stor omställning att gå från student till legitimerad sjuksköterska och möts ofta med blandade känslor. Det finns flera delar i utbildningen som skulle kunna omarbetas för att bättre förbereda sjuksköterskan inför yrket.

Författare

Rebecca Lindgren Olsén Sofia Lindblad Torstensson

Lärosäte och institution

Uppsala universitet/Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..