Sök:

Närståendes upplevelse då beslut tas att avbryta livsuppehållande behandling på en intensivvårdsavdelning - En litteraturstudie


Närstående till svårt sjuka patienter som vårdas på en intensivvårdsavdelning blir delaktiga i diskussionen kring att avbryta eller avstå behandling, då behandlingen ses meningslös. Detta kan upplevas som en kris för de närstående. Responsen på denna kris kan resultera i utmattningssyndrom, ångest, depression och posttraumatiskt stressyndrom. Det är viktigt för sjuksköterskan i omvårdnadsarbetet att känna till vilka de närståendes upplevelser är för att kunna bemöta dem på ett adekvat sätt, då beslut ska tas om att avbryta eller avstå livsuppehållande behandling. Syftet med litteraturstudien var att ta reda på vilka upplevelser de närstående känner då beslut om att avbryta livsuppehållande behandling ska tas. De närstående beskriver dessa upplevelser som svåra, intensiva, smärtsamma, förödande, förkrossande och traumatiska. Adekvat kommunikation, bra beslutstagande läkare och respekt, visat medlidande av personalen är avgörande för de närståendes upplevelse. Från resultaten framgår tydligt att familjen tillfredsställelse var relaterad med klar förståelse för vad beslutsprocessen att avbryta vården innebar, delaktighet i processen samt patientens komfort . Viktigaste faktorn för att närstående skulle känna sig väl till mods är att de känner att allt som kunde gjorts är gjort, att patienten hade god komfort och att det fanns god kommunikation och tillit.

Författare

Caroline Johansson

Lärosäte och institution

Blekinge Tekniska Högskola/Sektionen för Hälsa (HAL)

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..