Sök:

Muntliga aktiviteter i ämnena svenska och engelska på gymnasiet

En kvalitativ studie kring några lärare och elevers uppfattningar om de muntliga aktiviteterna i undervisningen och bedömningen av dessa.


SammanfattningDenna uppsats behandlar muntlig kommunikation i gymnasieskolans ämnen svenska och engelska. Kommunikation är en central del i alla människors liv. Det muntliga är utgångspunkten i lärandet och muntlig kommunikation förekommer mycket mer än skriftlig kommunikation i samhället. Skolan är en plats där människor med olika bakgrund träffas och är därför en utmärkt plats för kommunikation mellan dessa. Kommunikation krävs för att respekt och förståelse för andra människor ska uppstå.Det muntliga likställs med det skriftliga i styrdokumenten och muntliga aktiviteter ska enligt styrdokumenten genomföras i ämnena svenska och engelska på gymnasiet. Hur ofta och på vilket sätt det sker är mycket upp till läraren. De tre lärarna som igår i den här studien har olika uppfattningar om muntliga aktiviteter. Alla tre ger muntlig kommunikation utrymme i undervisningen, men på olika sätt. Muntlig kommunikation uttrycks i den här studien i undervisningen genom bokpresentationer i helklass med annorlunda inslag, diskussionsseminarium i smågrupp, smågruppspresentationer och boksamtal i smågrupp. Lärarna verkar tycka att de muntliga aktiviteterna fungerar minst lika bra som de skriftliga aktiviteterna som grund för bedömning.Elevernas synsätt på bedömning är spridda. De flesta av de elever jag har intervjuat anser att en jämlik fördelning mellan det skriftliga och det muntliga i den slutgiltiga betygsättningen är vanligast. De verkar alltså, liksom lärarna, inte se något problem med muntlig kommunikation som grund för bedömning. Några av eleverna påstår dock att det finns svårigheter att reflektera djupgående i muntliga aktiviteter och att det skriftliga därför behövs som underlag för bedömningen av elevens förmåga att reflektera.Nyckelord: Muntligt, kommunikation, bedömning, gymnasieskolan, svenska, engelska.

Författare

Maja Lindgren

Lärosäte och institution

Örebro universitet/Institutionen för humaniora, utbildnings- och samhällsvetenskap

Nivå:

"Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå". Självständigt arbete (examensarbete) om 30 högskolepoäng utfört för att erhålla yrkesexamen på avancerad nivå.

Läs mer..