Sök:

Motiverande sms som en intervention för högre compliance, minskad smärta, förbättrad funktion och ökad fysisk aktivitet hos patienter med subacromiell impingement.


Skuldersmärta är en vanlig orsak till sjukgymnastkontakt och flertalet av dessa patienter får diagnosen subacromiell impingement (SAI). SAI behandlas med bland annat patientutbildning, manuell terapi och träning i form av hemövningar. Dock visar studier att det är vanligt att patienter inte följer sina hemträningsprogram. I behandlingen är det därför viktigt att sjukgymnasten anpassar informationen, gör patienten delaktig och bidrar till patientens motivation. För att kunna möta patientens krav behöver sjukgymnastens behandlingsmetoder utvecklas. Detta kan göras genom exempelvis e-hälsa. Sms är en funktion inom e-hälsa som anses vara kostnads- och tidseffektivt, lättillgängligt och praktiskt och som dessutom har utvecklingspotential. Syftet med studien var att undersöka om motiverade sms kan påverka compliance, smärta, funktion och fysisk aktivitet hos patienter med SAI. Metoden är en RCT-studie med en pretest-posttest single-subject controlgroup design. Studien är en intervention som har utförts på klinik med elva deltagare fördelade i två grupper. Ena gruppen har som del i sin behandling fått motiverande sms två gånger om dagen under sex veckors tid. Alla deltagare har skattat sina behandlingsresultat genom valida och reliabla mätmetoder. Samtliga deltagare har förbättrats inom syftets fyra variabler. Dock kunde stora skillnader påvisas mellan grupperna där den största förbättringen sågs hos deltagarna som fått sms. Resultatet av de motiverande sms:ens påverkan visar att detta kan vara ett användbart verktyg inom sjukgymnastprofessionen. De goda resultaten inom flertalet variabler styrker Legitimerade Sjukgymnaster Riksförbunds policy om vikten av att rehabilitera utifrån ett helhetsperspektiv.

Författare

Malin Elmqvist Kajsa Magnusson

Lärosäte och institution

Luleå/Institutionen för hälsovetenskap

Nivå:

"Uppsats för yrkesexamina på grundnivå". Självständigt arbete (examensarbete)om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla yrkesexamen på grundnivå.

Läs mer..