Sök:

Mot en kulturell mångfaldsdiskurs i skolan? En kvalitativ och kvantitativ studie om religionens roll i skolans styrdokument.


Sverige har tidigare varit ett relativt religiöst homogent land men i takt med att invandringen harökat förekommer det medborgare från alla världsreligioner samt personer med avsaknad av religiöstillhörighet. Samhället har blivit pluralistiskt. I skolans värdegrund står det skrivet att skolan vilarpå en kristen tradition vilket kan bli problematiskt i ett pluralistiskt samhället.Uppsatsens syfte är att undersöka om läroplanens grundläggande värderingar och kursplanen förreligionskunskap speglar de förändringar som skett i samhället med avseende på religion ochkulturell mångfald. För att undersöka detta använder jag mig av följande frågeställningar:1. Har det skett en förändring över tid i förhållande till hur religion omnämns i de grundläggandevärderingarna i grundskolans läroplan?2. Har det skett en förändring över tid i förhållande till allsidighet i högstadiets kursplan förreligionskunskap?Jag undersöker de grundläggande värderingarna i grundskolans läroplan samt skolår 7-9-årskursplan för religionskunskap från 1969, 1980, 1994 samt 2011. Jag genomför en kvalitativtextanalys vid båda undersökningarna. I undersökningen på kursplanen genomför jag även enkvantitativ innehållsanalys.Mina resultat visar att det fortfarande förekommer en enhetskultur i skolan. I de grundläggandevärderingarna i skolans läroplan förekommer en kristen tradition och att det är den kristnatraditionen och etiken som skolan ska vila på. Kursplanerna fokuserar fortfarande mer påkristendomen än någon annan religion. Det finns en öppenhet för religiösa och kulturella olikhetermen den enhetskultur som har funnits i Sverige finns det fortfarande stora inslag av.

Författare

Nathalie Andersson

Lärosäte och institution

Göteborgs universitet/Statsvetenskapliga institutionen

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..