Sök:

Matens mysterium - Vad påverkar nattarbetares matvanor?


Det har blivit allt mer vanligt med oregelbundna arbetstider och att ha största delen av arbetstiden förlagd på natten. Studier har visat att skiftarbete, främst där nattarbete är inkluderat, är en riskfaktor för individens fysiska, psykiska och sociala hälsa. Detta gör nattarbetare till en utsatt grupp för ohälsa vilket betyder att det är särskilt angeläget att genom åtgärder förbättra gruppens hälsa. Tidigare studier visar även att vid oregelbundna arbetstider kan det vara svårt att hålla ?normala? kostvanor vilket inverkar på individens hälsa.Syftet med detta examensarbete var att undersöka vad som påverkar matvanorna hos nattarbetarna på ett tidningstryckeri och fokus ligger på de matvanor individerna har på natten. För att uppnå syftet har tio stycken kvalitativa intervjuer och en observation genomförts.Intervjuerna gjordes genom att använda en frågeguide som baserades på KASAM modellens begrepp som i denna undersökning används i modifierad form. Begreppen har vi valt att kalla matens begriplighet, hanterbarhet och meningsfullhet. Begripligheten syftar till respondenternas kunskap om mat medan hanterbarheten hur de tar sig an och anammar denna kunskap. Vidare står meningsfullheten för respondenternas motivation att använda den kunskap som finns om hälsosamma matvanor. Resultatet visade att respondenterna till intervjuerna hade liknande kunskaper om vad de bör äta på natten. Det som dock skiljde individerna åt var hur de hanterade denna kunskap något som till exempel påverkades av uppfattad tidsbrist, tillgång till mat i arbetsplatsens automat samt respondenternas familjesituation. Framförallt varierade graden av meningsfullhet och hur motiverade respondenterna var till att äta ?hälsosamt? på natten. Detta leder till slutsatsen att vid ett hälsofrämjande arbete bör fokus ligga på individens meningsfullhet och motivation till att öka hälsosamma matvanor.

Författare

Lisa Mattsson Maria Wahlund

Lärosäte och institution

Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..