Sök:

Matens kvalité inom äldreomsorgen


Genom objektiv kvalité föreligger ätkvalité som sedan kan indelas i olika sensoriska egenskaper. Med hjälp av människans fem sinnen; lukt, smak, syn, känsel och hörsel, uppfattar vi den sensoriska kvalitén på maten genom dels olika livsmedel och dels genom den färdiga måltiden. Vid planering av måltider, speciellt för äldre, är det viktigt att tänka på livsmedelsvalen. Det gäller att kunna anpassa måltider efter de äldres smaker och behov. I takt med stigande ålder förändras våra smak- och luktsinnen. För många äldre uppfattas matens smaker och dofter på ett annorlunda sätt eller i mycket liten utsträckning. Syftet är att utifrån objektiv kvalité undersöka och jämföra hur fyra produktionskök, inom den kommunala äldreomsorgen, arbetar med sensoriska egenskaper på mat.Detta genomförs genom att utföra kvalitativa intervjuer på fyra kostchefer som arbetar inom äldreomsorgen. För att komplettera intervjumaterialet valde vi göra innehållsanalyser på matsedlar från de olika äldreboendena. I resultatet presenteras hur kostchefer arbetar med olika sensoriska egenskaper som påverkar matens kvalité. Resultatet visade att det förelåg en väldigt stor likhet i kostchefernas svar samt att de inom många aspekter strävade mot samma mål. Samtliga kostchefer ansåg att kvalité på maten var oerhört viktigt och något som de alla fokuserar mot. Dock har dem lite olika värderingar kring exempelvis smaksättning, variation och receptanvändning.

Författare

Madelene Miller Louise Nyberin

Lärosäte och institution

Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..