Sök:

Matematisk problemlösning i grupp - Hur klarar elever av att använda sina matematikkunskaper när de löser problem med vardagsinnehåll


Syftet med vårt examensarbete är att vi vill utveckla och fördjupa våra kunskaper om elevers lärande inom problemlösning i grupp. Detta så att vi får en djupare kunskap och som förberedelse inför vår kommande yrkesroll som lärare. I skolverket (2000) står det att ett av målen att sträva emot i undervisningen i matematik i skolår 9 är att eleverna ska utveckla sin förmåga att förstå, föra och använda logiska resonemang. För att elever skall kunna utveckla tillit till den egna förmågan och en god självbild skall de få möjlighet att utveckla sin förmåga att kommunicera och interagera med omgivningen. Vår matematiska uppgift är ett så kallat ?öppet problem? där eleverna tillsammans måste komma med förslag och kompromissa fram till en gemensam lösning. Med hjälp av videokamera har vi dokumenterat elevernas kommunikation och interaktion för att sedan observera och analysera filmen. Studien genomfördes i en skolår 9-klass i en skånsk småstad under höstterminen 2006. Våra resultat visar att eleverna har svårt för att reflektera över antaganden och slutsatser. Vi anser att det är viktigt att lära eleverna kritiskt granska och reflektera över sina och andra elevers antaganden redan i tidig ålder. Uppfyller man dessa kriterier och dessutom får eleverna intresserade och motiverade tror vi att det arbetssättet kan vara ett bra inlärningssätt för eleverna.

Författare

Peter Persson Jannike Svensson

Lärosäte och institution

Malmö högskola/Lärarutbildningen

Nivå:

"Uppsats för yrkesexamina på grundnivå". Självständigt arbete (examensarbete)om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla yrkesexamen på grundnivå.

Läs mer..