Sök:

Matematik i vardagen

sexton elever i de tidigare skolåren och deras förståelse för matematikens användningsområden genom matematisk problemlösning som arbetsmetod


Syftet med studien var att undersöka hur väl eleverna genom att arbeta med problemlösningsuppgifter i matematik gavs möjlighet till en ökad förståelse för matematikens användningsområden i vardagen. Vi har genomfört en kvantitativ del med två enkäter, en för att nå elevernas förförståelse samt en för att se en eventuell förändring. Även en kvalitativ del har utförts bestående av observationer samt två ?djupobservationer?. Det som observerats samt följts upp med den andra enkäten är en lektionsserie om nio stycken problemlösningsuppgifter i matematik som eleverna har arbetat med i grupper. Studien har genomförts i en år 3 med 16 stycken elever. Vårt resultat har påvisat att problemlösning som arbetsmetod i den undersökta elevgruppen har skapat möjlighet till ökad förståelse för matematikens användningsområden i det vardagliga livet. Den största erfarenheten vi tar med oss är att problemlösning i matematik som arbetsmetod har stimulerat alla elever på sitt sätt oavsett deras förkunskaper och att alla har funnit sin styrka i arbetssättet.

Författare

Elin Andersson Karin Wahlberg

Lärosäte och institution

Luleå/Utbildningsvetenskap

Nivå:

"Uppsats för yrkesexamina på grundnivå". Självständigt arbete (examensarbete)om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla yrkesexamen på grundnivå.

Läs mer..