Sök:

Likvärdig musikundervisning? En enkätundersökning om likvärdigheten i förutsättningarna för grundskolans musikundervisning


Bakgrund: Under de år jag har arbetat som musiklärare har jag funderat mycket över hur vi musiklärare arbetar och med vilka förutsättningar. Är vi utrustade med det som krävs för att våra elever ska kunna utveckla de förmågor som läroplanen föreskriver?Under implementeringen av Lgr-11 har denna fråga ställts på sin spets ? hur klarar vi av att undervisa enligt denna läroplan? Har vi tillräckliga resurser? Är undervisningen likvärdig på landets alla grundskolor? När jag förra terminen gick Metodkursen stod det ganska snabbt klart för mig att det var just detta jag ville undersöka.Syfte: Syftet med min undersökning var att ta reda på hur förutsättningarna för grundskolans musikundervisning ser ut i förhållande till de förmågor som ska utvecklas enligt Lgr-11.Frågeställningarna var:? Vilka resurser krävs för att eleverna ska kunna utveckla sina förmågor i musik enligt Lgr-11?? Hur ser de materiella förutsättningarna ut ? lokaler och utrustning?? Hur ser gruppstorleken ut?? Tillhandahåller skolorna de resurser som krävs för att eleverna ska kunna utveckla sina förmågor i musik i enlighet med Lgr-11?? Vilka övriga faktorer kan påverka likvärdigheten?Metod: Jag valde att göra en kvantitativ undersökning i form av en webbenkät. Detta för att nå ut till så många som möjligt och kunna få en större bild av ?läget i landet?. För att distribuera enkäten kontaktade jag Musiklärarnas Riksförening som hjälpte mig att maila ut enkäten till sina medlemmar. Detta gjorde att jag fick kontakt med många musiklärare spridda över landet. Resultat: Min undersökning visade att det finns stora brister i musikundervisningen i landets grundskolor. Framförallt ser villkoren väldigt olika ut på olika skolor när det gäller tillgång till lokaler och instrument. Dessutom framgick det att musikundervisningen på alltför många skolor bedrivs i helklass vilket gör att lärarna får problem med att hinna se alla elevers utveckling. Ett annat problem som framkom var musiklärarnas olika utbildningsnivå.Sammantaget drar jag slutsatsen att musikundervisningen i dagens grundskola inte är likvärdig.

Författare

Lena Sannerstig Kröyer

Lärosäte och institution

Göteborgs universitet

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..