Sök:

Kvalitetssäkring av ledarskap En studie av konsulters, kvalitetssamordnares och chefers syn på kvalitetsarbete och kvalitetssäkring kopplat till ledarskap.


Idag finns en mängd olika varianter av att arbeta med systematiskt kvalitetsarbete och kvalitetssäkring. Kvalitetsarbete har två olika syften, dels kvalitetsförbättringar och dels kvalitetssäkring. Med kvalitetsförbättringar menas att kvalitetsarbetet är en kontinuerlig process där man systematiskt strävar efter ständiga förbättringar. Kvalitetssäkring innebär att säkerställa kvaliteten på en produkt eller tjänst genom att säkerställa kvaliteten på det löpande arbetet. Eftersom kvalitetssäkringstrenden har kommit att inbegripa alla olika delar i verksamheter, inte bara de som är lätta att mäta och utvärdera, har vi intresserat oss för hur man arbetar med kvalitetsarbete och kvalitetssäkring av ledarskap och detta mynnade ut i vårt syfte:Vårt syfte är att studera hur konsulter, kvalitetssamordnare och chefer på enhetsnivå resonerar kring möjligheten att kvalitetssäkra ledarskapet samt hur man arbetar med kvalitet kopplat till ledarskap idag.Den teori som vi utgått från berör huvudsakligen standardisering, kvantifiering och generellt kontra specifikt ledarskap. Anledningen till att teorin utgår från dessa tre teman är att metoder för kvalitetssäkring ofta bygger på standardisering, efterlevnaden av standarder kontrolleras ofta kvantitativt och det förutsätter en tro på att ett generellt ledarskap fungerar i praktiken.Denna studie är kvalitativ samt av utforskande karaktär, snarare än bekräftande. Det metodiska tillvägagångssättet innefattar semistrukturerade intervjuer med konsulter, kvalitetssamordnare och chefer med erfarenhet av kvalitetsarbete.Resultatet visar på en stor variationsrikedom, där vissa av svaren är gemensamma medan andra skiljer sig åt. Utifrån studiens resultat ser vi att kvalitetsarbete och kvalitetssäkring av ledarskap innebär en strävan mot en viss grad av standardisering. Vi ser också att kvalitetsarbete i hög grad handlar om kvantifiering. Majoriteten av respondenterna anser att kvalitetssäkring av ledarskap är möjligt till viss del, men inte fullt ut. Utifrån den analys vi gjort av resultatet har vi dragit slutsatser om att syftet med kvalitetssäkring och hur man ser på ledarskap inom en organisation avgör hur man arbetar med kvalitet kopplat till ledarskap samt om detta arbete blir framgångsrikt eller inte. Uppsatsen avslutas med reflektion av vad denna uppsats bidragit med, samt förslag på vidare forskning.

Författare

Johanna Hedström Caroline Strömblad

Lärosäte och institution

Göteborgs universitet/Personalvetarprogrammet

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..