Sök:

Kvalitetsarbete inom fritidshemsverksamheten

En undersökning kring ansvar, kvalitet, kompetens och profession inom fritidshemsverksamheten - baserad på de deltagande rektorerna och fritidspedagogernas berättelser ? med utgångspunkt från en narrativ meto

SammanfattningStudiens syfte är att försöka förstå uppfattningarna om det professionella pedagogiska arbetet fritidspedagogerna har, utifrån berättelserna pedagogerna uttalar. Hur rektorerna ser på sitt ansvar och ledarskap i sin roll inom fritidshemsverksamheten. Samt få ta del av hur de upplever att samspelet mellan rektor och fritidspedagog fungerar, utifrån de berättelser de ger. Vilket följande frågeställningar blir: vad är rektorns ansvar kring sin ledarroll i fritidshemsverksamheten? Hur ser de intervjuade rektorerna på sin roll gentemot fritids-hemmen? Hur ser de intervjuade fritidspedagogerna och rektorerna på profession och fritids-pedagogens yrkesstatus? Hur ser de intervjuade rektorerna och fritidspedagoger på kompetensutveckling och det professionella arbetet inom fritidshemsverksamheten? Hur uttrycker de intervjuade fritidspedagogerna sin kompetens inom fritidshemmet? Hur uppfattar de intervjuade rektorerna och fritidspedagogerna samspelet mellan rektor och pedagog i den vardagliga fritidshemsverksamheten?Den här undersökningen bygger på tre rektorers tankar, upplevelser och erfarenheter kring ansvar, kvalitet, kompetens och profession. Undersökningen bygger även på fyra fritids-pedagogers tankar, upplevelser och erfarenheter kring ansvar, kvalitet, kompetens och profession; fritidspedagoger vilka arbetar år 2013 som uppdragspedagoger för att höja kvalitén på fritidshemmen. Denna fallstudies grundteoretiska del behandlar inom fritids-hemmets verksamhet: statens skyldigheter, kommunens ansvar, rektorns ledaransvar, om professionell kompetens, tidigare forskning, fritidspedagogens ansvar och samspel mellan rektor och fritidspedagog. Studien bygger på enskilda intervjuer med deltagarna som utgår från den kvalitativa metoden s.k. narrativ metod i form av berättelser, som utgår ifrån ett inifrånperspektiv. Undersökningen är uppbyggd i teman vilket strukturerades till resultat-delens underrubriker.Undersökningen i studien visar att fritidshemmet har varit lågt prioriterat i vårt samhälle och på skolan. Hinder för att skapa god kvalitet på fritidshemmen har framkommit vara för stora barngrupper, för lite personal och inga anpassade lokaler. Det brister i fritidspedagogernas kompetensutveckling, fritidshemmets verksamhet får väldigt lite plats i styrdokumenten och rektorns ansvar över verksamheten blir diffus. Trots hårt arbete och omöjliga villkor känner fritidspedagogerna en stolthet över sitt yrke och en känsla av att det sker en förändring med hjälp av dem som uppdragspedagoger.

Författare

Madelene Hägglund

Lärosäte och institution

Högskolan i Gävle/Avdelningen för kultur-, religions- och utbildningsvetenskap

Nivå:

"Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå". Självständigt arbete (examensarbete) om 30 högskolepoäng utfört för att erhålla yrkesexamen på avancerad nivå.

Läs mer..