Sök:

Kunskap - leder det till attitydförändringar? En litteraturstudie om vårdpersonalens kunskap om och attityder till HIV-positiva homosexuella


Hiv/aids är i dagsläget en ökande epidemi som drabbar hela världen. Homosexualitet har länge förknippats med sjukdomen vilket med stor sannolikhet bidragit till fördomar och negativa attityder till denna redan utsatta minoritet. Syftet med examensarbetet var att genom en systematisk litteraturstudie undersöka vårdpersonalens kunskaper om och attityder till hiv-positiva homosexuella. Ytterligare ett syfte var att undersöka om attityder kunde skiljas åt beroende på kategorier av vårdpersonal vilket avser all personal inom vården samt sjuksköterske- och undersköterskestuderande. De viktigaste resultaten som framkom i studien var att de generella attityderna till hiv-positiva homosexuella övervägande var positiva och att de negativa attityderna till hiv/aids och homosexualitet ter sig kunna bero på en bristande kunskap och erfarenhet. Likaså kan rädsla för att bli smittad ses som ett resultat av bristande kunskap och som även bidrar till minskad vilja att vårda de hiv-positiva patienterna. Av de olika kategorierna av vårdpersonal visade undersköterskestudenterna minst positiva attityder och mest rädsla. Inom hälso- och sjukvården är det viktigt med ett jämlikt bemötande och att alla oavsett diagnos eller sexuell läggning känner sig trygga och blir respekterade för den de är. De kliniska implikationerna som torde kunna dras av dessa resultat torde kunna vara att utbildning och ökad kunskap är den grundläggande faktorn för ett kvalitativt bemötande och attitydförändring.

Författare

Helena Jacobson Marlene Pontarp

Lärosäte och institution

Malmö högskola/Hälsa och samhälle

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..