Sök:

Konfliktridåerna. En kvalitativ studie om bakomliggande orsaker till konflikt i vårdnadsutredningar och samarbetssamtal.


Denna uppsats behandlar ämnet konflikter i samarbetssamtal och i vårdnadsutredningar på familjerätten mellan separerade föräldrar. År 2010 hade närmare 20 000 barn i Sverige föräldrar som inte kom överens och gick på samarbetssamtal. Över 7000 barn var aktuella i vårdnadsutredningar. Då forskning visar hur illa barn far av att befinna sig i mitten utav sina föräldrars konflikt vill jag veta vad konflikterna beror på - och vad man kan göra för att minska antalet konflikter. Mitt syfte är därför att belysa orsakerna, och därefter undersöka om det finns orsaker på samhällsnivå som förhindrar eller försvårar ett samarbete kring sina gemensamma barn. Strukturella orsaker går att förändra genom regler och lagar, och skulle i så fall kunna minska antalet barn som far illa. Min intervjumetod har varit kvalitativa djupintervjuer med handläggare på familjerätten i Göteborg. Mina valda teorier är konfliktteori, kristeori och tyst kunskapsteori. Resultatet visar att det finns strukturella orsaker som skapar fler konflikter än nödvändigt separerade föräldrar emellan. För det första är inte socialförsäkringssystemet moderniserat till dagens olika familjekonstellationer, framförallt växelvis boende för barn. Problemet består även i att det finns ett behov bland separerade föräldrar att få möjlighet att prata om de ekonomiska bitarna som rör barnen såsom exempelvis barnbidrag och underhållsbidrag men de har i dagsläget ingenstans att vända sig. En ytterligare dimension till att konflikt uppstår är att separerade föräldrar befinner sig i kris. Det innebär att det är en svår tidpunkt att vara resonlig och man har ingenstans att vända sig för att få vägledning av en tredje part. Dessutom finns det inget krav på att ha utbildning i att hålla samarbetssamtal vilket är förvånansvärt då konfliktnivåerna ibland är såpass djupa att det är nödvändigt innan en samförståndslösning kan komma till stånd.

Författare

Caroline Nielsen

Lärosäte och institution

Göteborgs universitet/Institutionen för socialt arbete

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..