Sök:

Känguruvård av extremt underburna barn under första levnadsveckan

Undersökning av barns kroppstemperatur, vattenförlust via huden, fysiologisk stabilitet i den miljö som skapas vid hudkontakt barn-förälder

Bröstcancer är den vanligaste cancersjukdomen bland kvinnor i världen och i Sverige är risken att insjukna innan 75års ålder ca 10 %. Då en individ drabbas av en sjukdom förändras livet drastiskt från att vara frisk till att vara sjuk. Ofta innebär en diagnos att hela eller delar av bröstet behöver tas bort och detta kompletteras med läkemedel och behandlingar. Sjukdom är en subjektiv upplevelse och patienternas upplevelser och upplevda lidande grundar sig i känslor relaterat till sin sjukdom och diagnos. En människa är därmed så sjuk eller så frisk som den själv känner sig. Sjuksköterskan bör kunna uppmärksamma och möta patienternas individuella sjukdomsupplevelser, för att därefter ha en möjlighet att tillgodose patientens basala och specifika omvårdnadsbehov. Syftet med den här litteraturstudien är att belysa hur kvinnor upplever det att leva med bröstcancer, genom att analysera och sammanställa tidigare kvalitativ forskning enligt Fribergs (2006) beskrivning av kvalitativa litteraturstudier. Den här studiens resultat beskriver kvinnors individuella upplevelser av att leva med bröstcancer. Resultatet är beskrivet i två kategorier; lidande och mognad, samt nio subkategorier; hotad självbild, energilöshet, menopaus, informationsbehov, obehag och smärta, ensamhet, förstörd framtid samt andlighet och inre styrka. Resultatet visar att de individuella upplevelserna speglas av var kvinnorna är i sina liv och hur deras livssituationer såg ut innan de fick en fastställd diagnos. Resultatet visar dock också att kvinnorna i viss mån blev stärkta av motgångar, växte som människor och genom det gjorde omprioriteringar i sina liv. Sjuksköterskans fokus i sitt arbete bör därför ligga i att framförallt se kvinnornas individuella upplevelser och behov men även att stödja dem i deras bearbetningsprocess att nå inre styrka.

Författare

Victoria Karlsson

Lärosäte och institution

Uppsala universitet/Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap

Nivå:

"Magisteruppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla magisterexamen.

Läs mer..