Sök:

Kan tortyr rättfärdigas? En studie om rättfärdigande av brott mot mänskliga rättigheter i namn av kriget mot terrorismen


Efter den 11 september 2001 förändrades vårt sätt att se på världen.Terrorattackerna mot USA:s symboler för ekonomi och försvar och efterföljande krig mot terrorismen gav upphov till allvarliga brott mot Genèvekonventionen.Avslöjandena om tortyr i fånglägren Abu Ghraib och Guantanamo Bay drev debatten om mänskliga rättigheter kontra nationell säkerhet i en tid av osäkerhet till sin spets. Framstående akademiker i USA menar trots de internationella fördömandena att tortyr är ett legitimt medel i kriget mot terrorismen om det kan leda till information som förhindrar framtida terrorattacker.Syftet med uppsatsen är att undersöka om det finns grund för ett rättfärdigande av tortyr och andra typer av brott mot mänskliga rättigheter. För att uppnå mittsyfte användes följande frågor:1.) Kan man rättfärdiga kränkningar av mänskliga rättigheter som ett instrument i kriget mot terrorismen? Kan tortyr i detta fall rättfärdigas?2.) Hur resonerar man i USA kring tortyr som instrument i kriget mot terrorismen? Bör det tillåtas i syfte att bevara den nationella säkerheten?Valet av teori föll på realismen då den behandlar de internationella relationerna och staternas ständiga kamp om överlevnad och makt. Ur det realistiska perspektivet kan brott mot mänskliga rättigheter och då även tortyr rättfärdigas bl.a. genom att staten bör bevara sin existens och säkerhet med alla till buds stående medel utan hänsyn till internationella konventioner och lagar. En statsledares plikt är att skydda staten och dess medborgare mot inre och yttre hot och för att göra det bör han utgå ifrån ansvarets etik där målet rättfärdigar medlen.Diskursen som förs i USA om huruvida man bör tillåta att tortyr används som ett instrument i kriget mot terrorismen står mellan de om anser att tortyr bör göras laglig i extrema fall och de som förespråkar fortsatt respekt för mänskliga rättigheter och Genèvekonventionen. Förespråkarna för tortyren framhåller att man genom att göra den laglig reducerar den till minimala nivåer och att den då sker under kontrollerade former till skillnad från idag där det görs i hemlighet och i stor omfattning. Motståndarna anser att en sådan åtgärd inte bara skulle skada USA:s anseende internationellt sett utan även sända ett budskap till andra länder att brott mot mänskliga rättigheter och tortyr är befogat i krig.

Författare

Aleksandra Vasic

Lärosäte och institution

Lunds universitet/Statsvetenskapliga institutionen

Nivå:

"Magisteruppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla magisterexamen.

Läs mer..