Sök:

"Ja, Slösa för 'skönheten' lida får!" En diskursanalys av Lyckoslantens omslagsbilder samt Spara och Slösa, år 1939-1945


Studien undersöker barntidningen Lyckoslantens visuella representationer, med ett fokus på serien Spara och Slösa samt omslagsbilderna. Åren mellan 1939 och 1945 granskas med hänsyn till det pågående kriget i Europa för att söka synliggöra symboler för kriget. Symbolerna visar sig vara nästintill obefintliga och bidrar till den idylliserade värld som gestaltas. Studiens huvudsakliga syfte är att diskursanalytiskt ringa in det specifika bildspråk som används för att uppmuntra barn till sparsamhet. Genom bildernas uttryck och vidare betydelser diskuteras framträdande ideal utifrån analytiska kategorier som genus, klass och etnicitet. Teman som återkommer i de båda bildtyperna och som knyts till en allmän sparandediskurs är mode och skönhet, idrott och hälsa, föreningsliv, flit och arbete, nöjen samt natur. Exempel på framträdande ideal är de blonda och blåögda barnen på omslagsbilderna som samtliga ser glada och friska ut och leker i en vacker natur. Deras kroppar har inga avvikande drag och deras etniska bakgrund kan relateras till en svensk eller nordisk. Således utesluts de attribut och egenskaper som inte passade in i den bild som tidningen ville förmedla av framgångsrika och lyckade barn. Likaså är de ideal som framträder i Spara och Slösa förknippade med ljusa yttre drag och en återhållsam livsstil. Slösa lider både fysiskt och psykiskt då hon ses som normbrytande genom sitt självständiga agerande och genom sitt utseende som anses pråligt och oanständigt.

Författare

Jenny Hansson

Lärosäte och institution

Malmö högskola/Lärarutbildningen

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..