Sök:

Intressenternas syn på den enskilda skogsägarens Corporate Responsibility

en studie av olika intressenter och hur dessa skiljer sig beträffande socialt-, miljömässigt- och ekonomiskt ansvarstagande


Drygt hälften av den svenska landarealen täcks av skog. Av denna areal ägs hälften av privata skogsägare och övrig areal av skogsbolag och det allmänna. Alla som brukar skogen har ett ansvar att värna om den på ett hållbart och uthålligt sätt, detta för att kommande generationer ska kunna ha fortsatt glädje av skogen. Ett viktigt begrepp gällande hållbar utveckling är CR (Corporate Responsibility). Med detta menas att det är viktigt att intressenter tar mer ansvar inom aspekterna: miljö, socialt och ekonomi än den miniminivå som lager kräver. Vad har intressenter inom skogsnäringen för krav på skogsägarna inom ramen för CR, och kan det uppstå eventuella konflikter mellan intressenter och skogsägare? Detta är en explorativ studie där syftet är att undersöka vilka förväntningar intressenter har på enskilda skogsägares ansvarstagande inom CR. Avgränsningar kommer geografiskt sett sträcka sig inom Stockholmsområdet. Eftersom studien är explorativ och ämnet är begränsat utforskat måste ny information införskaffas. Både myndigheter och företag kommer att bidra till den empiriska studien. Syftet är att undersöka vilka faktorer och krav intressenterna anser att den enskilda skogsägaren bör sträva efter inom CR. I resultatet påvisas att trots att de olika myndigheterna är centralt styrda av staten kan deras syn på ansvar skilja sig åt. Utifrån de olika intervjuerna har kopplingar mellan hållbart skogsbruk och långsiktigt ekonomiskt vinning varit genomgående. Konflikter kan dock uppstå mellan intressenter och skogsägare när aspekter i form av makt, ändringar av skogsvårdslagen och ekonomiska intressen ställas mot varandra.

Författare

Carl Johan Stenbeck Fredrik Uggla

Lärosäte och institution

SLU/Dept. of Economics

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..