Sök:

Intern kontroll i svenska storbanker

En studie av kommunikation och integration av intern kontroll


Bakgrund och Problem: Det har visat sig att en gemensam nämnare bland de bakomliggande orsakerna till den senaste finanskrisen var bristande intern kontroll. Det var även en av orsakerna till att en svensk bank i augusti år 2010 gick i konkurs och det kan ses som högst oväntat med tanke på de utvecklade regler, ramverk och granskningar som finns för de svenska bankerna idag. För att den interna kontrollen i ett företag ska fungera väl måste den integreras i hela verksamheten. I dagsläget finns det tecken på att det råder en lucka mellan den interna kontroll som styrelse vill uppnå och den som når fram till medarbetarna i banken.Syfte: Uppsatsens syfte är att studera hur de fyra svenska storbankerna arbetar med intern kontroll idag samt analysera kommunikationen och integrationen av den interna kontrollen i verksamheten. Vidare vill vi bidra till en insikt om hur intern kontroll integreras och blir en del av det dagliga arbetet i banken.Metod/Empiri: Då studien undersöker hur kommunikationen och integrationen av intern kontroll ser ut i de svenska storbankerna, ansågs en enbart kvalitativ metod med intervjuer av personer som aktivt arbetar med intern kontroll inte vara tillräckligt. Det empiriska materialet består därför av intervjuer med personer som arbetar aktivt med den interna kontrollen i de fyra svenska storbankerna samt en enkätundersökning bland medarbetarna ute i verksamheten.Slutsats: Arbetet med den interna kontrollen i de svenska storbankerna fungerar väl och det går att märka en tendens till ökat fokus inom området. En samlad bedömning och en jämförelse av intervjurespondenternas svar och enkäternas svar visar att ett gap i kommunikationen angående den interna kontrollen kan anas. Det finns därmed också en brist i integrationen av den interna kontrollen.

Författare

Caroline Andersson Emelie Nyman

Lärosäte och institution

Linköpings universitet/Linköpings universitet/Institutionen för ekonomisk och industriell utvecklingFilosofiska fakulteten

Nivå:

"Magisteruppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla magisterexamen.

Läs mer..