Sök:

Intensivvårdsjuksköterskans möjlighet att förebygga och vårda patienter med intensivvårdsdelirium


Inom intensivvården har utvecklingen av medicinteknisk utrustning de senaste tio åren gått mycket fort framåt och blivit allt mer avancerad. Utbildning och kompetensutveckling inom medicinsk teknik skaar en trygg och säker miljö för både patient och vårdpersonal och är ett led i patientsäkerhetsarbetet. Utbildning inom medicinsk teknik har sett olika ut genom åren och webbaserad utbildning är ett inlärningssätt. Syftet med examensarbetet var att beskriva intensivvårdssjuksköterskors uppfattningar av webbaserat utbildningsverktyg för medicinteknisk utrustning ur ett patientsäkerhetsperspektiv. Datainsamlingen skedde genom semistrukturerade intervjuer av åtta intensivvårdssjuksköterskor på ett sjukhus i Mellansverige. En fenomenografisk ansats användes i analysen och utfallsrummet presenterades utifrån tre kategorier som beskrev sjuksköterskornas uppfattningar. Resultatet visade att sjuksköterskorna uppfattade webbaserad utbildning TILDA som ett arbetsredskap för att inhämta kunskap och förståelse om den medicintekniska utrustningen, vilket ledde till att de kände sig tryggare och säkrare med handhavandet av medicinsk teknik i patientvården. Sjuksköterskorna uppfattade även att utbildningsmöjligheterna med TILDA påverkades av tid och miljö. Verksamheter som står inför valet att införa webbaserad utbildning bör noggrant tänka igenom hur deras organisation ser ut för att på bästa sätt ge vårdpersonalen möjlighet till en tillfredsställande kompetensutveckling.

Författare

Ann-Catherine Käld

Lärosäte och institution

Karlstads universitet/Karlstads universitet/Fakulteten för samhälls- och livsvetenskaperInstitutionen för hälsa och vård

Nivå:

"Magisteruppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla magisterexamen.

Läs mer..