Sök:

Sökresultat:

37 Uppsatser om Delirium - Sida 1 av 3

Sjuksko?terskans upplevelse av att bedo?ma delirium pa? en intensivva?rdsavdelning med hja?lp av The Nursing Delirium Screening Scale (NuDesc)

SAMMANFATTNINGSyftet med studien var att studera hur sjuksköterskan inom intensivvård använder NuDesc(The Nursing Delirium Screening Scale) och om de anser sig ha tillräcklig kunskap för attbedöma Delirium med hjälp av NuDesc.Studien är en kvantitativ tvärsnittsstudie med datainsamling via en enkät som konstrueratsspeciellt för denna studie. Enkäten besvarades av 15 intensivvårdssjuksköterskor på ettuniversitetssjukhus i Mellansverige.Resultatet visade att bedöma Delirium på en intensivvårdsavdelning uppfattas avrespondenterna som ganska svårt även om de tycker sig ha tillräckligt med kompetens attanvända bedömningsinstrument NuDesc. Den psykomotoriska förlångsamningen tillsammansmed hallucinationer/ illusioner uppfattas av sjuksköterskorna som svårast att bedöma..

Delirium - Kan användandet av bedömningsinstrumentet CAM-ICU hjälpa sjuksköterskan att upptäcka delirium hos intensivvårdspatienten?

Delirium är ett vanligt tillstånd på intensivvårdsavdelningen (IVA) och forskning visar attpatienter som drabbas av Delirium har högre mortalitet, längre vårdtider på sjukhus och sänktlivskvalitet lång tid efter vårdtiden. Det finns olika former av Delirium: hyperaktivt,hypoaktivt och blandformer. Den vanligaste formen, hypoaktivt Delirium, är lätt att feltolkasom översedering eller depression. Att använda sig av bedömningsinstrument kan göra attDelirium upptäcks tidigare och att patienten snabbare får adekvat vård, vilket kan lindraförloppet. Det har utvecklats olika instrument för att bedöma om patienterna har Delirium.Syftet med denna studie var att undersöka om användandet av CAM-ICU (ConfusionAssessment Method for Intensive Care Unit - ett bedömningsinstrument av Delirium) är ettanvändbart mätinstrument för sjuksköterskan att upptäcka Delirium hos patienter som vårdaspå IVA.

Att vårda äldre patienter med delirium : Sjuksköterskors erfarenheter

Bakgrund: Delirium är ett sjukdomssyndrom som yttrar sig genom desorientering, problem med minne, perception och akut beteendeförändring. Delirium är en organisk psykisk störning och är ett övergående tillstånd som ofta drabbar äldre med en komorbiditet. Den äldre befolkningen i Sverige beräknas att öka kraftigt och eftersom att risken för Delirium väntas öka med åldern finns en risk att andelen med Delirium inom sjukhusvården kommer att öka. Orsaker för att utveckla Delirium är multifaktoriella, några föreslagna är demenssjukdom, polyfarmaci, infektion, elektrolytiska rubbningar, hjärt- och kärlsjukdom, akut sjukdom eller trauma och miljömässiga faktorer. Syfte: Att beskriva sjuksköterskors erfarenheter av att vårda äldre patienter med Delirium inom sjukhusvården.

Äldre patienters upplevelser av delirium i samband med sjukhusvistelse

Background: Delirium is a common condition among elderly patients who are being treated in a hospital environment. However, a large number of patients are wrongly diagnosed. The highest risk categories to develop Delirium are elderly people and postoperative patients. By understanding the patients´ experiences the nurse can formulate the care to make it easier for the patient. Aim: The aim of the literature review was to illuminate elderly patients´ experiences of Delirium in connection with a hospital visit.

Riskfaktorer för och omvårdnadsåtgärder vid akut delirium : En litteraturstudie

Syftet med litteraturstudien var att beskriva vilka faktorer som i omvårdnadsforskningen beskrivs som bidragande faktorer till akut Delirium. Syftet var vidare att beskriva vilka omvårdnadsåtgärder som omvårdnadsforskningen tar upp som kan minska risken för uppkomst av akut Delirium. Resultatet baserades på vetenskapliga artiklar som söktes i följande databaser: Elin@dalarna, BlackwellSynergy, PubMed och EBSCO host. Följande sökord användes: Delirium, acute, elderly, nursing, patients, caring, management, confusional state, needs. Artiklarna granskades enligt en granskningsmall med avseende på vetenskaplig kvalité.

Omvårdnad i samband med postoperativt delirium : -En litteraturstudie

Hos äldre som vårdas på sjukhus efter en operation är Delirium en vanlig komplikation. Tidigare studier visar att postoperativt Delirium resulterar i förlängd sjukhusvistelse och ökad mortalitet. Syftet med studien var att beskriva omvårdnad i samband med postoperativt Delirium. Metoden var en litteraturstudie byggd på 17 artiklar ur databaserna CINAHL och Medline. Studien genomfördes enligt en modifierad version av Polit och Becks (2012) modell för litteraturstudier.

?Ett tillstånd ingen vill ha? Intensivvårdssjuksköterskors erfarenheter av att förebygga och vårda patienter med intensivvårdsrelaterat delirium

Patienter som vårdas på en intensivvårdsavdelning (IVA) är där på grund av allvarlig sjukdom eller skada. Många av dessa patienter drabbas av intensivvårdsrelaterat Delirium som räknas som en vanlig komplikation av att vårdas på IVA. Varför patienterna i så hög grad utvecklar Delirium är inte tillräckligt kartlagt men de patienter som drabbas riskerar att få ett ökat lidande, förlängd vårdtid och ökad mortalitet. Syftet med denna studie var att beskriva sjuksköterskors erfarenheter av att förebygga och vårda patienter med intensivvårdsrelaterat Delirium. En kvalitativ design med forskningsintervjuer som datainsamlingsmetod användes för att besvara syftet.

Intensivvårdssjuksköterskors erfarenheter av att vårda patienter med postoperativt delirium efter hjärtkirurgi

ABSTRACTAim. To describe intensive care nurses´ experiences of caring for patients with postoperative Delirium after heart surgery.Background. Delirium is a common condition after heart surgery. Previous research has focused more on pathophysiology, incidence, etiology, prevention, detection and management, and less on how nurses caring for patients with Delirium experience it.Design. A qualitative interview study.Method.

Intensivvårdsjuksköterskors upplevelser av att arbeta kliniskt med skattningsinstrumentet för delirium, CAM-ICU: En interventionsstudie

Delirium är ett akut insättande förvirringstillstånd och vanligt förekommande på intensivvårdsavdelningar. Delirium är allvarligt och livshotande med fluktuerande förlopp. Att drabbas av Delirium innebär ett ökat lidande för patienten och dess anhöriga. Det medför ökade vårdtider och en stor kostnad för samhället. Det finns flera olika instrument för att identifiera Delirium, CAM-ICU är det enda skattningsinstrumentet som är översatt och validerat till svenska.

Vården av äldre med delirium kan förbättras- en litteraturstudie i omvårdnad/ The care for elder with delirium can be improved- a literature review in nursing science

Background: Delirium is a serious condition that often affects hospitalized elder. The condition can be described as an overstrain of the brain which results in a disturbed consciousness. Elder people are particularly vulnerable since many of the risk factors develops with old age. The treatment aims to find and treat the underlying cause. Purpose: The purpose of this literature review was to illuminate factors beneficial for the nursing care of hospitalized elder with Delirium.

Hur kan intensivvårdssjuksköterskan förebygga delirium?

Bakgrund: Delirium är ett vanligt tillstånd hos patienter på intensivvårdsavdelning (IVA) och kännetecknas av en akut förändring eller variation i patientens mentala status. Tillståndet är mycket underdiagnostiserat, trots vedertagna bedömningsinstrument. Flertalet riskfaktorer är identifierade och innefattar patientens tidigare sjukdomar och levnadsvanor, aktuellt sjukdomstillstånd och den omgivande miljön. Delirium leder till ett lidande för patienten och har även negativa konsekvenser för samhället.Syfte: Att studera vilka omvårdnadsåtgärder som visats vara effektiva för att förebygga Delirium och därmed kunna lindra lidande.Metod: Litteraturstudie.Resultat: De omvårdnadsåtgärder som visades kunna förebygga Delirium resulterade i tre huvudområden. Inom "Sömn, ljud och ljus" ledde åtgärder som reducerade ljud- och ljusnivåer samt samordning av omvårdnadsåtgärder nattetid till förbättring av patienternas nattsömn och lägre incidens och duration av Delirium.

Äldre personers upplevelser av delirium: En litteraturstudie

Delirium är vanligt bland äldre personer som vårdas på sjukhus. Att drabbas av Delirium har ofta konsekvenser. Syftet med studien var att beskriva äldre personers upplevelse av Delirium. Åtta kvalitativa vetenskapliga artiklar analyserades med hjälp av en manifest kvalitativ innehållsanalys som resulterade i tre slutkategorier, att befinna sig i en skrämmande värld mellan dröm och verklighet, att känna sig som en outsider och få sin verklighet ifrågasatt, att finna trygghet i bekräftande relationer. Resultatet visade att många hade upplevet någon form av rädsla under deliriet och att allt det som upplevdes under deliriet kändes verkligt just då.

Kunskap och preventiva åtgärder som kan motverka utvecklingen av delirium hos intensivvårdspatienter : En litteraturstudie

Bakgrund:Delirium innebär en påfrestning för patienten och medför förlängd vårdtid, ökad mortalitet och ökade samhällskostnader. Som intensivvårdssjuksköterska är det därför viktigt att ha kunskap om tillståndet och om preventiva åtgärder. Syfte: Att beskriva vilken kunskap intensivvårdssjuksköterskan behöver och vilka åtgärder som kan utföras för att förebygga utvecklingen av Delirium. Metod: Design: Litteraturstudie. En litteratursökning genomfördes i databasen PubMed som resulterade i 20 utvalda, kvalitetsvärderade och evidensgraderade studier.

Betydelsen av särskilda vårdprogram för att förebygga och lindra delirium hos personer som vårdas på sjukhus: en systematiskt evidensbaserad litteraturstudie

Delirium är en vanlig och allvarlig komplikation hos äldre personer som vårdas på sjukhus och är förenad med försämrad prognos och ökad dödlighet. Syftet med denna litteraturöversikt var att undersöka om särskilda vårprogram har förebyggande och lindrande effekter vid akut Delirium hos äldre personer som vårdas på sjukhus, om det finns skillnader i effekt av vårdprogram mellan olika typer av personer och om någon del av ett vårdprogram kan vara mera betydelsefull än andra. Metoden utgick från en systematisk arbetsprocess enligt Goodmans sju steg. Nio kvantitativa interventionsstudier och två kvantitativa litteraturöversikter ingick i analysprocessen. Analysen visade att det finns ett starkt vetenskapligt stöd för att särskilda vårdprogram kan förebygga och lindra Delirium och ett begränsat vetenskapligt underlag för att det finns skillnader i effekten av vårdprogram mellan personer med demens och andra personer som vårdas på sjukhus.

Betydelsen av särskilda vårdprogram för att förebygga och lindra delirium hos personer som vårdas på sjukhus: en systematiskt evidensbaserad litteraturstudie

Delirium är en vanlig och allvarlig komplikation hos äldre personer som vårdas på sjukhus och är förenad med försämrad prognos och ökad dödlighet. Syftet med denna litteraturöversikt var att undersöka om särskilda vårprogram har förebyggande och lindrande effekter vid akut Delirium hos äldre personer som vårdas på sjukhus, om det finns skillnader i effekt av vårdprogram mellan olika typer av personer och om någon del av ett vårdprogram kan vara mera betydelsefull än andra. Metoden utgick från en systematisk arbetsprocess enligt Goodmans sju steg. Nio kvantitativa interventionsstudier och två kvantitativa litteraturöversikter ingick i analysprocessen. Analysen visade att det finns ett starkt vetenskapligt stöd för att särskilda vårdprogram kan förebygga och lindra Delirium och ett begränsat vetenskapligt underlag för att det finns skillnader i effekten av vårdprogram mellan personer med demens och andra personer som vårdas på sjukhus.

1 Nästa sida ->